Pretraga

Svim srednjoškolcima putnicima 75 posto niža cijena karte

A- A+

Od ove školske godine javni prijevoz bit će znatno jeftiniji. Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o sufinanciranju javnog prijevoza za srednjoškolce u iznosu od 75 posto od cijene karte.

U Istri za kartu davali i tisuću kuna, no sad će imati 75 posto popusta

Čak trećina hrvatskih srednjoškolaca putuje u školu javnim prijevozom, što čini brojku od gotovo 56 tisuća učenika. Kako bi pomogli učenicima i njihovim roditeljima u plaćanju karata za prijevoz, Vlada će sufinancirati prijevoz sa 75 posto iznosa.

Za to će se do kraja godine izdvojiti 105 milijuna kuna, te u sljedećoj godini gotovo pola milijarde kuna.

Najviše učenika putunika stanuje u Krapinsko- zagorskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Vukovarsko- srijemskoj županiji, a najmanje ih ima u Zagrebu. Cijene karata su diljem Hrvatske razlitičite, pa je tako najviša prosječna cijena karte u Istri 1003 kune, dok je najniža prosječna cijena u Zagrebu, gdje karta iznosi 295 kuna.

Bez besplatnog prijevoza nema ni obveznog srednjoškolskog obrazovanja

Osim toga, radi se na tome i da prijevoz svim srednjoškolcima bude u potpunosti besplatan.

– Potičemo županije da s prijevoznicima porade na cijeni koja je negdje i nerealna, pa da se pokrije i preostalih 25 posto, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović.

Jovanović je također podsjetio kako će svi zahtjevi za odgodom nastave zbog vrućine biti odobreni, prisjećajući se da je i on u djetinjstvu kasnije polazio u školu iz istog razloga.

Više o temi srednjoškolskih pokaza pogledajte ovdje.

Svim srednjoškolcima putnicima 75 posto niža cijena karte
Share via
Copy link
Powered by Social Snap