Pretraga

Svira gitaru, sluša jazz i rastura na natjecanjima iz informatike

A- A+

Maturnat zagrebačkog Mioca, Antun Razum, svira gitaru, sluša jazz i blues, a dane krati vozeći bicikl. Osim toga on je jedan od dvoje srednjoškolaca koji su osvojili srebrnu medalju na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Mađarskoj.

Pročitajte što nam je ovaj mladi informatičar s odličnim uspjehom na maturi rekao o samom natjecanju.

Olimpijada se održala u Mađarskoj, kako ti je bilo tamo?

Bilo je odlično, proveli smo tjedan dana u mađarskom gradu Tata, od toga smo se dva dana natjecali s učenicima iz još sedam zemalja. Cijeli grad smo razgledali, išli van u klub, prošli sve kafiće… Uglavnom, nije bilo vremena za biti u sobama.

Kako je izgledalo samo natjecanje? Jesi imao tremu?

Imali smo u ponedjeljak prvi dan natjecanja, tri zadatka je svatko sam morao riješiti u pet sati. Nakon toga je bio dan odmora, pa ponovno isto. Možeš u tih pet sati izaći na hodnik pojesti nešto uz nadzor, ali atmosfera je više – manje opuštena.

Najbitnije je da budeš skoncentriran cijelo vrijeme i da se riješiš treme. Mene je pogodila najveća trema dosad, no brzo sam se oslobodio i skoncentrirao, tako da je sve dobro prošlo.

Jesi li zadovoljan osvojenim srebrom?

Jako sam zadovoljan rezultatom, to mi je najbolji rezultat dosada, ipak se radi o međunarodnom natjecanju. Bio sam i prošle godine na takvom natjecanju u Bugarskoj, ali nisam ostvario tako dobar uspjeh. Okolina je super reagirala, dobio sam gro poruka preko fejsa i mobitela od frendova i obitelji koji su jako ponosni.

Jedini bolji od nas na natjecanju su Rumunji, ali oni su općenito najjači u regiji po pitanju informatike.

Kakva je ekipa na natjecanju?

Super je ekipa, svi se međusobno družimo, svaka ekipa natjecatelja dobije svoju mentoricu koja im pokazuje grad i druži se s njima cijelo vrijeme.

Uvijek upoznaš neke ljude pa s njima ostaneš u kontaktu, razmijeniš brojeve i mailove i imaš mnogo poznanstava izvana.

Otkad rasturaš po natjecanjima?

Za vrijeme osnovne škole sam sudjelovao u nizu natjecanja iz matematike. Došao sam do regionalne razine natjecanja. U sedmom razredu počeo sam s informatikom, bio sam prvi na državnom natjecanju. Isti sam rezultat ponovio i godinu poslije.

Nastavio sam i u srednjoj školi s natjecanjima iz informatike. Ukupno sam bio državni prvak pet puta. Nekoliko sam puta išao i na državna natjecanja iz logike, no na njima nisam osvojio prvo mjesto.

Planove za budućnost već imaš?

Kanim se upisati na FER, to je jedino što je trenutno sigurno. Možda odem raditi van ako mi se pruži prilika tipa u Google ili Facebook, ali sad je prerano da razmišljam o tome.