Pretraga

Svjetska zdravstvena organizacija izdala preporuke o nošenju maski kod djece

A- A+

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje da djeca od 12 godina i starija trebaju nositi zaštitne maske pod istim uvjetima kao i odrasli ljudi. Što se tiče odluke o obveznim maskama za djecu od 6 do 11 godina, WHO smatra da se ta odluka može donijeti u posebnim okolnostima, odnosno ako su ispunjeni određeni preduvjeti.

Foto: Alin Luna, Unsplash

Svjetska zdravstvena organizacija donijela je detaljne preporuke o nošenju zaštitnih maski kod djece.

Stariji do 12 trebaju nositi masku, a mlađi tek iznimno

Prema njihovim preprukama, djeca u dobi od 12 i više godina trebaju nositi maske pod istim uvjetima kao i odrasli ljudi. To se posebice odnosi na situacija kada je nemoguće održati razmak od jednom metra u odnosu na druge ljude, odnosno u područjima gdje postoji široka rasprostranjenost novog koronavirusa.

Izdvojeni članak

Ovako izgleda nastava u Bonnu: Svi učenici u razredu moraju nositi maske na licu

Zajedno s UNICEF-om, WHO donosi i preporuke za nošenje maske kod djece u dobi od 6 do 11 godina. Ta skupina generalno ne treba nositi maske, no ako ipak neka država ili tijelo bude donosilo takvu odluku, ove organizacije kažu da bi odluku trebalo donijeti u skladu s nekoliko faktora. Pri donošenju odluku da je ta dobna skupina obvezna nositi maske treba obratiti pozornost je li u području gdje dijete živi virus raširen, zna li dijete koristiti masku, imaju li djeca pristup maskama, odnosno pranju istih, postoji li adekvatan nadzor odraslih osoba, dolazi li dijete u kontakt s nekim tko je rizična skupina.

Djeca u dobi ispod 5 godina ne bi trebala nositi maske. Ta je preporuka, ističe WHO, bazirana na sigurnosti i generalnim interesima djece, ali i njihovih kapaciteta da pravilniko koriste masku bez tuđe pomoći.

Zdrava djeca mogu nositi maske od tkanine

Među ostalim, WHO odgovara i na pitanje kakvu bi masku djeca trebala nositi. Ako se radi o djeci dobrog općeg zdravlja, mogu nositi ne-medicinske maske ili maske od tkanine. Takve maske su dobre jer sprječavaju daljnje širenje virusa na druge. Odrasle osobe koje djeci daju takve maske trebaju se pobrinuti da su odgovarajuće veličine te da dovoljno prekrivaju nos, usta i bradu djeteta.

Što se tiče djece koja imaju težih zdravstvenih problema poput cistične fibroze, raka ili imunosupresije, ona bi trebala nositi medicinske maske. WHO kaže da su takve maske dobre jer sprječavaju zarazu drugih ljudi, osobe koja ih nosi te su preporučene za svakoga tko je u rizičnoj skupini za teže oboljenje od novog koronavirusa.

Djeca ne trebaju nositi maske kad sudjeluju u nekoj sporskoj ili drugoj fizičkoj aktivnosti, kako im to ne bi sprječavalo normalno disanje.

Odrasli koji rade s djecom trebali bi nositi zaštitne maske, posebice kada se ne može osigurati udaljenost od jednog metra, odnosno kada u području postoji raširenost virusa. Mlađi od 60 mogu nositi pamučne maske, a oni u dobi iznad 60 godina, odnosno oni koji imaju zdravtsvenih problema, trebali bi nositi medicinske maske.

Svjetska zdravstvena organizacija izdala preporuke o nošenju maski kod djece
Share via
Copy link
Powered by Social Snap