Pretraga

Svjetski jezici koje je najteže naučiti

A- A+

Poznata svjetska stranica koja se bavi rangiranjem svega i svačega ranker.com objavila je listu najtežih svjetskih jezika za naučiti. Trn u oku strancima su uglavnom jezici s dalekog istoka te slavenski i balkanski jezici. Na vrhu su kineski, arapski i ruski, a hrvatski je također dosta visoko rangiran na ovoj listi.

‘Vrijediš koliko jezika govoriš’, izreka je koju su nam još od malih nogu ponavljali roditelji i profesori. Već u školi jedni su shvatili da ih jezici idu, a drugi da strane riječi i nisu baš za njih. Ipak uz malo truda mnogi su uspjeli savladati osnove engleskog jezika (neki nisu, kao što smo nedavno vidjeli u Europskom parlamentu) bez kojeg danas niste konkurentni na tržištu rada.

Odgovor na pitanje koliko je teško naučiti jezik je subjektivno, a ne ovisi samo o talentu već i dijelu svijeta iz kojeg dolazite te razlici između materinjeg jezika i jezika kojeg želite naučiti. Ranker, internetska stranica koja se bavi rangiranjem na osnovu glasova čitatelja pozabavila se pitanjem najtežih jezika na svijetu.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Urnebesni prijevodi s kineskog na engleski jezik

Azijski jezici frustriraju učenike

Na listi najzahtjevnijih očekivano dominiraju azijski jezici. Tako su se na listi među top deset našla čak četiri s tim da je kineski na samom vrhu. Osim kineskog odnosno mandarinskog izuzetno teškim se smatraju vijetnamski, Hindu i japanski. Osim ova četiri koji su isključivo azijski pri vrhu se našao i arapski koji se osim na Bliskom istoku govori i u zemljama sjeverne Afrike.

Većini ljudi koji uče kineski, a materinji jezik im nije srodan, nailaze na brojne teškoće prilikom savladavanja istoga. Kineski jezik je jedan od najstarijih na svijetu i s najvećim brojem izvornih govornika. Razvijao se u nekoliko faza tijekom 3 tisuće godina. Posebne probleme učenicima stvara činjenica da je pisani jezik logografski. Odnosno da jedan izraz može značiti pojam ili slog, a njihovom kombinacijom se dobivaju složenije konstrukcije. Kako bi se strancima olakšalo učenje, proveden je i proces latinizacije.

Druga bitna karakteristika kineskog je tonalnost govornog jezika. Ovisno o naglasku značenje riječi se mijenja što ovaj jezik čini iznimno zahtjevnim za razumjevanje.

Manje više slične prepreke sadržavaju i drugi jezici iz skupine dalekoistočnih koji glase kao najteži. Da se primjetiti da su vrh liste okupirali jezici za čije se zapisivanje koriste i pisma koja nisu latinična, pa bi se stoga dalo zaključiti da uzorak koji je utjecao na formiranje liste nije sasvim reprezentativan te je pod utjecajem zapadnog civilizacijskog kruga što je s obzirom na princip rangiranja i razumljivo.

Izdvojeni članak

Studenti s nekoliko kontinenata uče hrvatski jezik

Slaveni i Balkanci nerazumljivi za cijeli svijet

Tezu o pristranosti glasovanja potkrijepljuje i činjenica da se među 15 najtežih našao samo jedan jedini jezik iz germanske ili romanske skupine. Tu nezahvalnu titulu je dobio islandski koji spada u podskupinu zapadnoskandinavskih jezika te ga govori svega 300-ak tisuća ljudi.

Što se tiče Europe, stranci poseban pik imaju na ruski i mađarski, a nisu pretjerano oduševljeni ni grčkim i poljskim jezikom. Grčki i mađarski spadaju u manjinske jezične skupine na Starom kontinentu te su po svojoj prirodi vrlo neobični i imaju zahtjevnu gramatiku. Slavenski jezici poput ruskog i poljskog neizvorne govornike teroriziraju brojnim padežima i nizom drugih gramatičkih peripetija koje su teško shvatljive nekom Britancu ili Amerikancu.

Na listi se dosta visoko našao i hrvatski. Zajedno s našim susjedima Slovencima smo se smjestili na 19. odnosno 21. mjesto no s obzirom na vrlo mali broj glasova teško je zaključiti što stranci zaista misle o našem jeziku.

Top 10 najtežih svjetskih jezika

1. kineski ( + 42 )

2. arapski ( + 37 )

3. ruski ( +26 )

4. islandski ( + 15 )

5. hindu ( + 14 )

6. vijetnamski ( + 12 )

7. mađarski ( + 9 )

8. japanski ( + 9 )

9. grčki ( + 9 )

10. poljski ( + 8 )

Copy link
Powered by Social Snap