Pretraga

Svjetski uspjesi naših srednjoškolaca: Punjenje mobitela energijom vlastitog tijela i prijenosno pojačalo

A- A+

Puniti mobitel energijom vlastitog tijela ili pak slušati glazbu prijenosnim pojačalom bilo kada i bilo gdje, donedavno nam se vjerojatno činilo nemogućim. No upravo su se s tim patentima na nedavnoj održanoj međunarodnoj izložbi inovacija u Njemačkoj predstavili mladi inovatori – Dorian Crnoja i Kristijan Cvitić. Ova su dvojica maturanata zagrebačke Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića uz mentorstvo profesora Mladena Marušića uspjeli pomesti jaku konkurenciju i kući ponijeti zlato i srebro. Povratkom iz Nurnberga, rekli su nam nekoliko riječi o svojem uspjehu te budućim planovima i željama.

Dorian Crnoja i Kristijan Cvitić s prof. Marušićem

Dorian Crnoja i Kristijan Cvitić s prof. Marušićem

Jubilarno 70. izdanje međunarodne izložbe inovacija iENA-e, održano početkom studenog u njemačkom Nurnbergu, i ove je godine Hrvatskoj donijelo sjajne rezultate. Ondje su se mladi hrvatski inovatori, u konkurenciji s 850 izlagača iz 34 zemlje svijeta, predstavili s deset inovacija. Ipak, ni jaka ih konkurencija nije spriječila da kući odnesu svjetske medalje – jednu zlatnu, brončanu te dvije srebrne.

Posebno je to velik uspjeh za Strojarsku tehničku školu Fausta Vrančića, čija su dvojica učenika pod mentorstvom profesora Mladena Marušića svojim inovacijama osvojila konkurenciju i kako kažu, stroge Nijemce. Riječ je o Dorijanu Crnoji i Kristijanu Cvitiću, maturantima koji na ovom uspjehu nikako ne misle stati.

Kad mu je ideja punjenja mobitela energijom tijela došla, prvi prototip je bio gotov u jednoj večeri

Izdvojeni članak

Karlovački maturant kampanjom za svoju inovaciju prikupio 100 tisuća dolara

-Ideja za ovu inovaciju došla je još u drugom razredu, u elektroničkom labosu kod profesorice Višnje Fratrić. Ispraznio mi se mobilni uređaj, a nisam imao punjač niti smo imali slobodne utičnice pa sam rekao da bi bilo fora kad bi postojao neki način punjenja telefona, neovisan o izvoru energije za koji morate mariti hoćete li ga ponijeti sa sobom ili ne. Pomislio sam na solarne punjače, toplinsku energiju tijela, a potom na bio energiju tijela koje tijelo samo stvara, o onome što ga je nagnulo na izradbu zlatom nagrađenu inovaciju Punjenje mobilnog telefona pomoću statičnog elektriciteta ljudskog tijela govori nam Dorian Crnoja.

A onda je, nastavlja Dorian, nakon što je istražio da takvo nešto još ne postoji, godinu dana poslije zaključio kako bi to mogao napraviti. Kad mu je jedne večeri, gledajući Ironmana ideja došla, prvi prototip, tada još uvijek izvan kućišta, izradio je za pola sata.

Trud, financijska pomoć jedne tvrtke, ali podrška nastavnika ključ uspjeha

Izdvojeni članak

Samoborski učenici inovacijom zadivili i tehnološki napredne Korejce: U Seoulu se okitili srebrenom medaljom

Velika podrška i pomoć mu je bio profesor Marušić, kojemu se i javio s prvim prototipom, a koji ga je  vodio cijelim putem. Uz to, zbog skupe opreme koju inovacija zahtijeva, financijska pomoć tvrtke za koju je radio bila je ključna za njen razvoj.

– Najviše sam zahvalan profesoru, profesorici Fratrić koja mi je pomogla oko elektrotehnike jer, iako se već dugo bavim elektrotehnikom, uvijek naiđete na neku zapreku. Ipak, mislim da bez financijske pomoći tvrtke za koju sam prije radio, ne bih mogao ostvariti taj dio i nabaviti skupu opremu, objašnjava nam Dorian.

Mladić koji je još u nižim razredima osnovne škole pokazao afinitet prema inovatorstvu, sa svojom je inovacijom ranije ove godine sudjelovao na zagrebačkoj INOVI gdje je, priznaje, očekivao veće priznanje.

Ipak, na nedavno održanoj međunarodnoj izložbi iENA-i priznanje za svoj rad je svakako dobio.

Konkurencija je, kaže, bila jaka, a gotovo je svaki rad bio fascinantan. Bilo je i vrhunskih tehnologija koji ni naši poneki stručnjaci nisu u stanju napraviti. Uspjeh naših mladih inovatora, od kojih je njih četvero osvojilo medalju, potvrđuje činjenica da je 80 posto radova od 850 predstavljenih bilo odbačeno. Dakle, bilo je podijeljeno deset zlatnih medalja, priča Dorian.

Uz Dorijana je, iako ne zlatom nego srebrom, priznanje pod istim mentorstvom pokupio i njegov školski kolega Kristijan Cvitić. On se ondje predstavio inovacijom Višenamjensko prijenosno pojačalo.

Multifuncionalno prijenosno pojačalo s nizom dodatnih funkcija

Izdvojeni članak

GENERACIJA NEXT: Donacijski natječaj HT-a za digitalne inovacije i znanstvene projekte vrijedan 700.000 kuna

Ideja mu je, kao i u Dorijanovu slučaju, došla spontano. Prije godinu i pol, njegova je obitelj priređivala proslavu za koju su prvotno planirali kupiti zvučnike za razglas. No, Kristijan se, zahvaljujući svojem afinitetu i dotad stečenom znanju, odlučio uhvatiti u koštac s njihovom izradbom. Za potrebe proslave izradio je zvučnike s pojačalom, koje je kasnije nadogradio toliko da se njima predstavio na međunarodnoj iENA-i.

Riječ je o multifunkcionalnom prijenosnom pojačalu s kojim mobitel ili računalo spajate Bluetoothom. Može se koristiti za reproduciranje glazbe ili korištenje mikrofona, a domet mu je 10 metara. Sastoji se od dvaju unutarnjih pojačala; jednog za prednje zvučnike i jednog za one sa strane. Tu su i prekidači za oba pojačala, a zvučnici idu preko skretnica za pročišćavanje zvuka.

Na to je, kaže nam Kristijan, nadodao mogućnost svijetljenja ledica u ritmu basa, kao i LDR senzor; osvjetljenje iznutra u bojama se automatski pali u mraku, dok se u osvjetljenim uvjetima gasi.

– Uz sve to, pojačalo je potpuno prijenosno, možete ga doslovno nositi u šumu i puštati glazbu, a dovoljno je jak za velike prostorije ili dvorane, objašnjava.

Mnoštvo planova sjajnih inovatora: Nadaju se komercijalnim uspjesima i daljnjem razvoju inovacija

Izdvojeni članak

Samoborci ruše sve granice: Na jednom od najvećih sajmova inovacija u svijetu osvojili prvo mjesto

Budući da je ovo tek prototip, prijenosno će pojačalo imati novu konstrukciju – solarni panel omogućit će pretvaranje sunčeve energije u električnu, a ona će se skladištiti u akumulator, što je potpuno isplativo i ekološki prihvatljivo. No, ni tu Kristijan ne staje. Pojačalu planira napraviti i display, kao i mogućnost reprodukcije putem USB-a i SD kartica.

Ova im je međunarodna izložba, slažu se obojica, otvorila put k međunarodnom tržišnom uspjehu. Put prema komercijalizaciji ovih inovacija moglo bi im dodatno otvoriti skoro predstavljanje u Ženevi. Nakon nje, i Dorian i Kristijan imaju za cilj prikupiti financijska sredstva, nužna za daljnji razvoj, a onda kaže Dorian, ponuditi inovaciju nekoj tvrtki koja bi njegov način punjenja mobitela energijom tijela izbacila na tržište.

– Bacam se u područje energetike; tražim alternativne obnovljive izvore iz prirode, već ih sad imam trinaestinjak koji savršeno funkcioniraju, no puštam vrijeme kako bi mi ova priča donijela sredstva kojim ću se baciti u daljnje istraživanje obnovljivih izvora energije. Nafta pa i sama izmjenična struja koju koristimo lagano postaju prošlost, a svako kućanstvo moglo bi imati svoju elektranu. Pritom ne mislim na onu poput Krška, već solarne, alternativne izvore energije. Samo je pitanje kako to iskoristiti, s tim bi se htio baviti, ističe Dorian.

Unatoč tome što ova dvojica mladih inovatora naglašavaju manjak ulaganja u mlade i financijske potpore, Dorian optimistično zaključuje-

-Jedan sam od onih koji smatraju da se stanje u našoj zemlji može promijeniti. I sam bih volio, ako već ne politički, onda svojim radom i inovacijama Hrvatskoj stvoriti bolju i svijetliju budućnost.

Dorian Crnoja i Kristijan Cvitić s prof. Marušićem
Share via
Copy link
Powered by Social Snap