Pretraga

Svojim izumima hrvatskom gospodarstvu žele pomoći i srednjoškolci

A- A+

Na 12. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2014., koja se do 18. listopada održavala u zagrebačkom Boćarskom domu, svoj izum je izložio i Luka Bošnjak, 16-godišnji učenik Tehničke škole Zagreb. Inovacija koju je on predstavio je uređaj za graviranje napisa na tvrdim predmetima. Mada su u igri tvrdi predmeti, za graviranje nije potrebna fizička snaga, nego informatičko znanje.

Foto: Facebook / Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pored štanda učenika iz Tesle

Završila je 12. Međunarodna izložba inovacija ARCA, koja se do 18. listopada održavala u Boćarskom domu u Zagrebu. Na njoj se uz brojne domaće i strane izlagače našao i učenik Tehničke škole Zagreb, Luka Bošnjak.

Izdvojeni članak

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

On je patentirao uređaj za graviranje napisa na tvrdim predmetima.

– Sav posao se obavlja na računalu gdje je potrebno informatičko znanje da se unesu koordinate po kojima će uređaj ispisati slova ili druge oblike po predmetu,  pojasnio je Bošnjak za Večernji list.

Kao primjer gdje se njegov izum može koristiti, Luka je naveo čaše ili boce, što bi mogle primijeniti velike kompanije umjesto lijepljenja etiketa. Inače, slagao je uređaj godinu dana.

Želio bi svakako nastaviti baviti se sličnim poslovima u budućnosti pa namjerava upisati FER ili FSB.

Kada je riječ o srednjoškolcima, svoje su izume izložili i učenici I. tehničke škole Tesla. Oni su predstavili maturalne radove svojih prethodnika, među kojima se našla i električna hranilica za kućne ljubimce, koja se može namjestiti da u točno programirano vrijeme ispusti određenu količinu hrane.

Copy link
Powered by Social Snap