Pretraga

Svom prvom šefu, prorektoru Čoviću, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila odlikovanje

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović jučer je uručila posljednja odlikovanja prije odlaska zaslužnim pojedincima i institucijama za njihov doprinos razvoju i ugledu Republike Hrvatske. Jedan od dobitnika je i prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Ante Čović.

Kolinda Grabar-Kitarović i Ante Čović na dodjeli odlikovanja 4. veljače 2020.|foto: predsjednica.hr

Na kraju svog mandata oko 40 odlikovanja u utorak je na Pantovčaku podijelila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Čoviću Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića

Između ostaloga, istaknula je znanstvenike ‘koji svojim djelovanjem promiču ugled naše Domovine te stvaraju vrijedne međunarodne suradnje kojima hrvatska znanost dokazuje svoju znanstvenu izvrsnost i sposobnosti’. Pritom se, stoji u priopćenju Ureda predsjednice, posebno osvrnula na one koji kroz obrazovne ustanove mlade uvode u svijet znanosti i potiču njihove interese za daljnji razvoj svojih znanja i talenata.

Jedan od odlikovanih je i prorektor Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu hrvatskih studija, Ante Čović. Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića odlikovan je ‘za osobite zasluge za znanost u području filozofije i bioetike te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.’

U Ured predsjednice poslali smo upit i zatražili detaljnije obrazloženje temeljem kojeg je prorektoru Čoviću dodijeljeno odlikovanje, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Prvi šef u Ministarstvu u kojem je Kolinda započela karijeru

Osim što obavlja dužnost prorektora na Sveučilištu na čijoj sastavnici Grabar-Kitarović trenutno studira (Fakultet političkih znanosti), poveznica između Čovića i Grabar-Kitarović seže još u devedesete.

Naime, kako je Večernji list pisao 2015. godine, Grabar-Kitarović je početkom devedesetih na poziv Ante Čovića, tada profesora na Filozofskom fakultetu i urednika Filozofskih istraživanja, za časopis počela prevoditi filozofske radove s portugalskoga. Tada je još bila studentica.

Možda je manje poznato da je Grabar-Kitarović karijeru započela u Ministarstvu znanosti, tehnologije i informatike, stoji to u njenom životopisu. Ondje ju je 1992., navodi Večernji list, ‘povukao’ ponovno Ante Čović, nakon što je postao ministar znanosti, tehnologije i informatike.

Bilo je to godinu prije no što je Grabar-Kitarović diplomirala, a radila je u međunarodnom odjelu Ministarstva. Prema pisanju N1, prorektoru Čoviću, svidio se njen rad pa ju je pozvao da u tom odjelu bude tajnica. Početkom 1992. u Ministarstvu na čijem je čelu bio Čović prvo je radila posredstvom studentskog servisa, a stalan posao je dobila kasnije kad je raspisan natječaj.

Ako Ured predsjednice odgovori na naš upit i dostavi nam detaljno obrazloženje temeljem kojeg je prorektor Čović odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, o odgovoru ćemo pravovremeno izvijestiti čitatelje.

Svom prvom šefu, prorektoru Čoviću, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila odlikovanje
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap