Pretraga

Talentirani fotograf (16) otkriva: ‘Najviše volim fotografirati starice jer mi ne mogu pobjeći’

A- A+

Srednjoškolac Vito Hordov ovogodišnji je pobjednik Foto dana mladih, stoga smo zatražili od mladog Zadranina da nam otkrije kad se počeo baviti fotografijom, je li očekivao pobjedu te koji su mu najdraži motivi.

Foto: privatna arhiva

Četvrti po redu Foto dani mladih iznjedrili su još jednog mladog i talentiranog fotografa – Vita Hordova. Ovaj 16-godišnji Zadranin na spomenutom natjecanju pobijedio je konkurenciju, a nama je otkrio kad se javila ljubav prema fotografiji, koji su mu omiljeni motivi koje najčešće zaustavlja u trenutku te planira li izgraditi karijeru od svog hobija.

Izdvojeni članak

Završili četvrti Foto dani mladih: Mladi Zadranin proglašen najboljim autorom

Što je tema određenija, to mi je teže

Vito pohađa Hotelijersko turističku i ugosteljsku školu u Zadru, a kako kaže, fotografiju voli još od malih nogu. Ozbiljnije se prepustio čarima fotografiranja u osmom razredu osnovne škole kada je i prvi put sudjelovao na natjecanju te na kraju i pobijedio.

– Najviše volim fotografirati ljude, pogotovo starice jer su nemoćne i ne mogu mi pobjeći. Mislim da nema ništa određeno što mi je teško fotografirati, ali fotografije najbolje ispadaju kad slikam samo za sebe tako da što mi je određenija tema to postaje sve teže, otkrio nam je srednjoškolac Hordov.

Izdvojeni članak

Nova-stara kraljica FDM-a: Srednjoškolka Lili Zaneta obranila titulu najbolje mlade fotografkinje


Umjetnost o kojoj se mora malo više promišljati

– U svakom razvitku ima prednosti i mana. Napretkom tehnologije nam je omogućeno da svaki trenutak trenutno zabilježimo iPhoneom i prednosti toga su, ja mislim, očite. Međutim, moj osobni stav je da je fotografija više vrijedila kao umjetnost kada se o njoj moralo više promišljati, osvrnuo se Hordov na napredak tehnologije i njegov utjecaj na fotografiju.

‘Fotografija će uvijek biti nešto u čemu uživam’

Na Foto danima mladih prvi put je sudjelovao prošle godine kada su se održavali u njegovu rodnom gradu, a već ove godine u Puli je pobijedio.

– Kad je gospodin Mikić iz žirija prozvao moje ime kao pobjednika Prirodne baštine nisam mogao vjerovati, sjetio sam se razočaranog sebe prošle godine na proglašenju i mislim da se svatko od nas zapitao kako se osjeća fotografikinja Lili Zaneta uz sva ta priznanja i nagrade, priznao nam je 16-godišnji Vito.

Ipak tvrdi da se na FDM prijavio bez pretjeranih očekivanja, to jest bez opterećivanja pobjedom. Kako mladi Zadranin kaže, u Pulu se otišao zabaviti i to je ostvario u društvu zanimljivih ljudi sa zajedničkim interesima te mu je pobjeda bila samo bonus.

Uz sve riječi hvale za organizaciju Foto dana mladih, Vito nam je otkrio da mu je fotografija trenutno prioritet te da se nada kako će od toga jednog dana napraviti karijeru. – Čak i da me život odvede u nekom drugom pravcu siguran sam da će u tom slučaju fotografija biti nešto u ćemu uživam u svoje slobodno vrijeme, za kraj je istaknuo 16-godišnji srednjoškolac.

Talentirani fotograf (16) otkriva: ‘Najviše volim fotografirati starice jer mi ne mogu pobjeći’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap