Talijanski studenti na ulicama: Ne želimo ovakav sustav!

Zadnjih dana u Zagrebu su prosvjedovali i prosvjetari, koji ne žele da im se ukinu dodaci na plaću i koji smatraju da vlada uništava socijalni aspekt naše države. Da je situacija s obrazovanjem loša i u susjednim zemljama, pokazuje najnoviji primjer iz Italije. Tamošnji studenti prosvjedom su se odlučili izboriti za svoja prava jer im školarine rastu, a broj visokoobrazovanih osoba je među najnižima u Europi.

U devedeset talijanskih gradova deseci tisuća studenata i učenika jučer su održali prosvjed kako bi zatražili kvalitetno obrazovanje.

Mladi Nijemci najmanje osjećaju krizu

Hoće studirati, a školarine svake godine sve više

Rim, Milano, Torino, Firenca, Bologna, Ancona, Napulj i Sardinija samo su neki od talijanskih gradova u kojima su studenti i učenici odlučili izaći na ulice i tražiti priliku za bolju budućnost u svojoj državi.

Mladi Talijani su se osim domaćoj usprotivili i politici Europske unije. Tako su u Rimu prosvjedovali ispred predstavništva EU, a tražili su da se smanje ogromne školarine na sveučilištima.

Zbog oštrih mjera štednje premijera Marija Montija sveučilišta povisuju studentske participacije svojim studentima, koji nemaju sredstava da si financiraju studij, a preporuka EU je da što više ljudi završi fakultet.

Sredstva za Erasmus smanjena, a školarine povećane

– Izašli smo na ulice kako bismo ukazali na činjenicu da je Italija, u svojstvu članice EU-a, zemlja s najmanje fakultetskih diploma, ali i najvišim školarinama koje se stalno povećavaju, kazao je jedan od prosvjednika.
Previsoke školarine koje su uzrok malog broja visokoobrazovanih osoba nisu jedini problem talijanskog obrazovnog sustava.

Mnoge školske ustanove ne zadovoljavaju zadane norme, stoga se niti podučavanje ne odvija na prihvatljivoj razini.
Osim nabrojanih rupa u obrazovnom sustavu, prosvjednici su frustrirani i smanjenjem sredstava za studentski program razmjene Erasmus.

Odgovori