Pretraga

[Test] Na osnovu svojih osobina otkrijte koje je pravo zanimanje za vas

A- A+

Dok su neke osobe sigurne u to ‘što će biti kada narastu’ već u osnovnoj školi, drugi imaju velike dileme s 19 godina, dok treći u 30-oj odluče promijeniti zanimanje. Ako ste među onima koji se dvoume kamo krenuti u smislu školovanja, a slijedom toga i struke, Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi na mrežnim stranicama ‘upitnik za samoprocjenu osobina’. Kada ga ispunite za deset kategorija (poput otvorenost, dominantnost, savjesnost, podložnost stresu) će vam reći na kojoj ste razini u svakoj te opisati vas unutar njih.

Zbog malo interesa, ili previše interesa, mnogi muku muče s time čime će se baviti u životu. Kako tržište rada postaje sve fleksibilnije nije kraj svijeta ako odlučite i nakon više godina promijeniti struku.

Izdvojeni članak

Tri najtraženija zanimanja za visokoobrazovane u Hrvatskoj

Međutim ako ste u fazi da ubrzo trebate odlučiti kamo krenuti, vaše dvojbe bi mogao smanjiti opsežni i temeljiti ‘upitnik za samoprocjenu osobina’, koji možete naći na stranicama HZZ-a.

Sadrži 80 pitanja koja kada odgovorite, dobivate povratnu informaciju, o razini vaših pojedinih interesa i osobina.

Neki od upita su ‘volim upoznavati nove ljude’,  ‘puno pažnje posvećujem detaljima’, ‘lako pucam pod stresom’
ili ‘držim se one: što možeš učiniti danas, ne ostavljaj za sutra.’ na koja vi odgovarate u kojoj se mjeri to odnosi ili ne odnosi na vas.

Uz to što vam se izlistaju nivoi vaših osobina u deset kategorija u brojčanom i grafičkom obliku, za svaku dobijete i tekstualni paragraf poput ovog:

Podložnost stresu: Osoba ste koja ima razvijenu toleranciju na stres i možete se nositi s teškim i zahtjevnim poslovnim situacijama i vremenskim pritiscima. Možete se prihvatiti zadataka koji imaju kratak vremenski rok i uspješno ih obaviti, a da ne izgubite živce i ne griješite, te zadržavajući pritom ‘hladnu glavu’ i rješavajući probleme jedan po jedan. Ne biste željeli posao u kojemu su takvi zadaci prečesti jer Vam se čini da bi dugoročno takve situacije mogle dovesti do problema u društvenim interakcijama i zdravstvenih teškoća.

Na ovoj poveznici se nalazi test pa svakako provjerite na osnovu svojih navika i osobina, kakvog biste tipa zanimanja trebali izabrati te koja biste pod svaku cijenu trebali zaobići.

Dodajmo na kraju da HZZ nudi učenicima koji su neodlučni oko odabira zanimanja, Centre za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) u 11 hrvatskih gradova, gdje mogu koristiti različite alate samopomoći koji pojedincima omogućuju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese, kako bi donijeli odluke o daljnjem obrazovanju ili zapošljavanju.

[Test] Na osnovu svojih osobina otkrijte koje je pravo zanimanje za vas
Share via
Copy link
Powered by Social Snap