Pretraga

Testiranjem su otkrili koje alkoholno piće najbrže utječe na vozačke sposobnosti

A- A+

Vožnja u pijanom stanju i prekomjerna brzina najčešći su uzroci teških prometnih nesreća, a nerijetko dolaze i u kombinaciji. Saznajte koja vrsta pića najbrže smanjuje vaše psihofizičke sposobnosti i koliko je potrebno za prelazak dozvoljene granice od 0,5 promila.

www.teendrugabuseprevention.com

Iako su mnogi, pogotovo mladi vozači, uvjereni kako odlično voze i dok su pijani, ovo zabavno osmišljeno testiranje još je jednom dokazalo da alkohol već nakon par čašica remeti psihofizičke sposobnosti potrebne za kvalitetnu i sigurnu vožnju automobila. Osim toga, poznato je kako promili u krvi povećavaju i samopouzdanje pa u kombinaciji s navedenim negativnim učincima pijane osobe postaju opasnost za sebe i svoju okolinu.

Izdvojeni članak
policijski kombi

Sigurnost na hrvatskim cestama najbolja u povijesti

Bez alkohola u krvi sve su zadatke riješili bez greške

Devet mladih vozača podvrgnulo se testiranju kojim su morali pokazati svoje vozačke sposobnosti. U prvom pokušaju vozili su trijezni te su svi bez greške prošli poligon koji su im priredili instruktori vožnje.

Vježba koja je provedena u Centru za sigurnu vožnju sastojala se od slaloma između čunjeva, parkiranja unatrag i naprijed, polukružnog okretanja te prolaska kroz suženje na cesti. Vozači su bili podijeljeni u tri grupe. Prva ekipa je prije svakog novog kruga popila čašu vina, druga je uživala u pivi, dok su zadnji pili žestice.

– Vježbe su postavljene tako da ispitaju motoriku vozača i njegovu procjenu kako i kuda može proći, koja je najčešće poremećena kod vozača u alkoholiziranom stanju, izjava instruktora vožnje Kristiana Rukljače objavljena je na internet stranici ORYX grupe.

Izdvojeni članak

Maloljetnice u Hrvatskoj sve češće piju alkohol, a konzumacija teških droga je u padu

Najpijaniji od crnog vina

Grupa koja je pila žestice nakon četiri kruga pokazala se kao najbolja te je napravila najmanje pogrešaka u borbi sa čunjevima. Najgore je bilo društvo koje je uživalo u crnom vinu, a i alkotestovi su za njih pokazivali najveću količinu alkohola u krvi.

– Malo je teže procijeniti, teže se orijentirati, ruke mi pomalo trnu i nisam oprezna kao prije. Definitivno alkohol utječe na moje vozačke sposobnosti. Zato nikad i ne pijem dok vozim te smatram to jako neodgovornim ponašanjem, svoje je iskustvo prepričala Kristina Fatović koja je imala rekordnih 1,21 promila.

Izdvojeni članak

EU planira zabraniti alkohol za mlađe od 25

Dokazano i kako se nakon jedne čaše vina ne može napuhati preko jednog promila

Na testiranju je prisutna bila i policija koja je osim zbog sigurnosti sudionika provjeravala kolika je količina alkohola potrebna za prekoračenje dopuštene granice. Ovo je i za njih bila korisna vježba jer su mogli provjeriti koliko su istinite izjave pijanih vozača koji ih nakon što napušu preko jednog promila uvjeravaju kako su popili samo jednu čašu vina.

– Najčešće je vrlo lako prepoznati vozače koji su konzumirali alkohol. Veseli su, viču, galame, a nekada znaju biti i agresivni. Tražimo da se testiraju, a onda postupamo ovisno o rezultatima koje je test očitao, ispričao je Stjepan Fabek, djelatnik Policijske uprave zagrebačke.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap