Pretraga

Tetovaže iz tinejdžerskih dana većinom završe na popravku

A- A+

Većina mladih je podijeljenog mišljenja kada je riječ o tetovažama. Dok neki misle kako je bespotrebno uništavati svoje tijelo, drugi tetoviranje smatraju odličnim načinom iskazivanja svoje osobnosti. Što je s tetovažama u tinejdžerskim danima? Mislite li kako je pametan potez istetovirati nešto što će ostati na vašoj koži cijeloga života dok ste maloljetni?

Tetovaže i tinejdžeri

Iako je maloljetnicima u Hrvatskoj dopušteno tetoviranje samo u pratnji roditelja, ili uz potvrdu o njihovom odobrenju, broj tetovranih osoba ispod 18 godina je iz dana u dan sve veći. Očito su roditelji ti koji trebaju malo više razmisliti o svojim postupcima, a ne nužno tinejdžeri.

Zašto maloljetnike treba odgovoriti od tetoviranja

Sigurno je svim tetoviranim osobama većina ljudi postavila pitanja tipa: Što ti ta tetovaža predstavlja? Zašto baš na tom mjestu? Bojiš li se kako će ti s vremenom dosaditi? Hoćeš imati problema na poslu?

U odgovorima na ta pitanja se i nalazi razlog zašto se maloljetnici ne bi trebali tetovirati. Kako neki tinejdžer može shvatiti da će mu tetovaža na vidljivom mjestu jednog dana predstavljati problem pri pronalasku posla? U tim godinama većina misli kako su tetovaže kul i kako ih svi žele. To ipak nije dovoljan razlog za odobrenje roditelja.

Rastezanje priliko rasta

Tinejdžeri se nalaze u dobi razvoja i rasta, što nerijetko dovod do pucanja kože, nastanka strija, naglog debljanja i sličnih problema. Sve ovo nje pogodno za tetovaže jer se i one rastežu pa nakon nekog vremena nisu ni nalik onome što su izabrali.

Popravci u starijoj dobi su u većini slučajeva nužni, ali ponekad i dosta zahtjevni jer te osobe postojeću tetovažu moraju pokriti nekom većom, skupljom i onom koja im nije bila prvi izbor.

Ključni su roditelji

Kao glavna prepreka između maloljetnih osoba i tetovaža su roditelji pa su oni ti koji moraju odigrati ključnu ulogu. Ne mogu svojoj djeci reći što bi bilo idealno za njih i na kojem mjestu kada to ovisi od osobe do osobe. Najbolje bi bilo odgovoriti ih na par godina, kada budu punoljetni i dobro razmisle o motivu, mjestu i budu sigurni kako to žele zauvijek gledati na svom tijelu.

Vjerujte kako nije problem strpiti se godinu, dvije ili tri. Problem je kada se premladi tetovirate i nakon tog istog perioda shvatite kako niste zadovoljni ili da tetovaže uopće nisu za vas.