Pretraga

Tihi otkazi: Mladi nisu lijeni, samo se ne žele ubijati od posla koji ne vole da bi kupili kuću

A- A+

Pojam ‘tihog otkaza’ sve se češće upotrebljava za mlađe generacije koje danas rade na raznim pozicijama. Nije važno o kojem poslu se radi, već je stvar u tome da se mladi ne žele ubijati od posla na radnom mjestu gdje ih se ne tretira kao ljudska bića. Ne žele uložiti dodatan trud za posao, već odrađuju onoliko koliko je dovoljno da ne dobiju otkaz. No, starije generacije to nazivaju lijenošću i smatraju da si mladi tako nikada neće moći priuštiti kupnju kuće. 22-godišnji tiktoker u manje od tri minute objasnio je što starije generacije shvaćaju pogrešno i što tihi otkazi zapravo znače.

@hunterkaimi just my thoughts take it or leave it #quietquitting ♬ original sound – Hunter Kaimi

Video na TikToku, koji ima skoro sedam milijuna pregleda, objavio je 22-godišnji mladić iz SAD-a gdje je pokušao starijim generacijama objasniti  zašto mlađe generacije sve više prakticiraju metodu tihog otkaza, odnosno zašto na raznim poslovima ulažu minimalni napor koji je dovoljan da odrade nužno bez da moraju strepiti od otkaza.

– Vidio sam mnogo videa gdje starije generacije govore kako smo mi mladi lijeni i kako ne želimo ništa raditi i kako si nećemo nikada moći priuštiti novu kuću ili novi automobil jer ne ulažemo dodatni trud u posao. S druge strane, mlađe generacije žale da mnogi ne vide njihov trud koji ulažu. Mislim da ima istine u oba mišljenja, ali starije generacije imaju veliki problem u shvaćanju toga da smo mi mlađi – naje**li, započeo je tiktoker.

U prošlosti ste mogli raditi za minimalac, doraditi prekovremene i mogli ste si priuštiti kuću

Rekao je kako on radi za minimalac i da, kada je pitao mlade kolege kada će kupiti svoju kuću, smijali su mu se u lice.

– Smijali su se zato što ne znaju hoće li moći platiti stanarinu idući mjesec. Mladi također govore kako je u prošlosti bilo puno jeftinije kupiti kuću ako ste radili za minimalac, gdje ste mogli odraditi prekovremene i s tim trudom ste si mogli priuštiti kupnju vlastite nekretnine. Realnost je takva da mnogi mojih godina rade poslove gdje nas ne tretiraju kao ljude, govori u videu.

Izdvojeni članak

Lijenost: Kako je pobijediti i biti produktivan

‘Mladi se ne misle ubijati od posla na radnom mjestu gdje ih se ne tretira kao ljudsko biće’

Odmah je i objasnio što smatra kada ih poslodavci ‘ne tretiraju kao ljude’ i zašto se on ne misli ubiti od rada zbog posla koji me ne tretira kao ljudsko biće.

– Sada će neki reći da smo preosjećajni i da u to ulažemo previše emocija, no to jednostavno nije točno. Govorim o tome da od poslodavca očekujem minimum, odnosno kada sam bolestan ili ako imam hitnu obiteljsku situaciju da ne moram ja biti odgovoran ako me taj dan nema tko zamijeniti, ističe tiktoker.

Izdvojeni članak

Pandemija je imala neviđen utjecaj na mentalno zdravlje mladih, pokazalo izvješće EU

‘Mogu si kupiti kuću ako jedem samo tjesteninu za doručak, ručak i večeru nekoliko godina’

Dalje objašnjava kako je ideja da mladi danas mogu kupiti kuću ako samo rade prekovremene je nečuvena, čak i neuka.

– Prije 50 godina mogli ste raditi u McDonald’su i platiti predujam za svoju prvi nekretninu dok ste imali dvadesetak godina, a danas to apsolutno nije moguće. Ustvari, da se ispravim – moguće je ako radim 80 sati tjedno, nikada ne izlazim, da ne radim ništa u čemu uživam, bez dana slobodno, bez dana bolovanja, da jedem tjesteninu za doručak, ručak i večeru nekoliko godina za redom i onda bih možda mogao dobiti kredit. Zatim otplaćivati taj kredit uz naravno studentske kredite koje mnogi imaju i eventualno bih nakon više godina ubijanja od posla mogao posjedovati vlastitu kuću, objasnio je.

Izdvojeni članak

Pandemija je mladima promijenila osobnost i učinila ih manje otvorenima, tvrdi istraživanje

‘Zašto bih se ubijao od posla, štedio za kuću i imao djecu ako za 50 godina možda neće biti održivog svijeta?’

Navodi da upravo zbog toga starije generacije nemaju pravo generalizirati i sve mlade prozivati lijenima samo zato što ne žele svoj život posvetiti takvoj robiji od posla.

– Zašto bih onda ja, 22-godišnji individualac, radio toliko posla i štedio za kuću u kojoj vjerojatno ne želim živjeti jer velika je šansa da si neću moći priuštiti kuću u kojoj želim živjeti, kako bih kupio tu kuću bez da znam hoćemo li imati svijet kakav danas imamo za 50 godina. Zašto bih želio donositi djecu na svijet kada ne znam hoće li za 50 godina zrak biti dovoljno čist da preživimo? Sve se svodi na to da su starije generacije imale tu privilegiju odrasti u svijetu gdje je bilo nade i mogućnosti, a mi to nemamo, poručio je tiktoker.

Copy link
Powered by Social Snap