Pretraga

TikTok mora platiti milijunsku kaznu: Ilegalno su koristili podatke djece

A- A+

Britanski regulator kaznio je TikTok s 12,7 milijuna funti, jer su ilegalno obrađivali podatke djece mlađe od 13 godine. Inače, djeca mlađa od 13 ni ne bi smjela koristiti tu društvenu mrežu, ali kako kaže regulator, TikTok po tom pitanju ništa ne poduzima.

TikTok na mobitelu.

Foto: Unsplash

Ured povjerenika za informiranje (ICO) u Velikoj Britaniji, kaznio je TikTok s 12,7 milijuna funti, zbog ilegalne obrade podataka 1,4 milijuna djece mlađe od 13 godina. Radi se o osobama koje su koristile ovu popularnu društvenu mrežu bez službenog pristanka roditelja, što zapravo predstavlja veliki problem.

TikTok ne čini dovoljno

Britanski regulator kaže da je kineska društvena mreža učinila ‘vrlo malo, ako i ništa’ kako bi provjerila tko ju koristi i uklonila maloljetne korisnike, unatoč svim internim upozorenjima da krše vlastite odredbe i uvjete.

– Otkrili smo da TikTok nije činio dovoljno da spriječi mlađe od 13 godina da pristupe njihovoj platformi, niti su išta učinili da ih ‘se riješe’ i otkriju, rekao je za The Guardian John Edwards, britanski povjerenik za informiranje.

Naime, Zakon o zaštiti podataka u UK-u ne zabranjuje djeci da koriste internet, ali zahtijeva od tvrtki koje koriste njihove osobne podatke da dobiju pristanak od roditelja ili skrbnika. TikTok svojim odredbama i uvjetima zabranjuje korištenje društvene mreže mlađima od 13 godina, ali kako procjenjuje ICO, u praksi to nikako ne funkcionira.

– Postoje zakoni koji osiguravaju da su naša djeca jednako sigurna u digitalnom svijetu kao što su u fizičkom. TikTok se nije pridržavao tih zakona, zaključuje Edwards.

Izdvojeni članak
tiktok na mobitelu

Hoće li TikTok biti zabranjen u EU? Evo što kaže profesor i stručnjak za društvene mreže

Glasnogovornik TikToka kaže drugačije

Glasnogovornik TikToka oglasio se o ovoj kazni, rekavši da puno ulažu truda kako bi spriječili pristup mlađima od 13 godina te da njihov tim za sigurnost radi 24 sata dnevno kako bi društvena mreža bila sigurna.

– Iako se ne slažemo s odlukom ICO-a, zadovoljni smo što je kazna koja je danas izrečena smanjena ispod polovine iznosa predloženog prošle godine. Nastavit ćemo razmatrati tu odluku i vidjeti koji su nam sljedeći koraci, kaže glasnogovornik.

Ova kazna stiže nakon odluke brojnih zemalja da zabrane TikTok na službenim mobitelima zbog straha od špijuniranja. Općoj zabrani TikToka nikada nismo bili bliže, a više o tome rekao nam je u razgovoru profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i stručnjak za društvene mreže, Domagoj Bebić.

Copy link
Powered by Social Snap