Pretraga

Tinejdžeri i dalje šokiraju javnost: Ponovno aktivna stranica ‘Uživo iz balkanskih škola’

A- A+

Stranica ‘Uživo iz srednjih škola’ ovog je proljeća u nekoliko dana prikupila par desetaka tisuća ‘lajkova’, ponajprije ‘zahvaljujući’ degutantnim, nepristojnim i neprimjerenim fotografijama koje su učenici napravili za vrijeme nastave. Istu je stranicu jedan profesor odmah prijavio, nakon čega je ugašena, ponovno aktivirana i tako više puta. Nekoliko mjeseci bilo je mirno, no sada ponovno postoji ista stvar, samo pod nešto drugačijim imenom – ‘Uživo iz balkanskih škola’.

www.facebook.com

Tinejdžeri nastavljaju šokirati javnost – ponovno su aktivirali Facebook stranicu koja je ovog proljeća podigla toliku prašinu da ju je jedan profesor čak i prijavio. Nakon nekoliko mjeseci, sada je opet tu i to pod imenom ‘Uživo iz balkanskih škola’.

Izdvojeni članak

Opet cyberbulling na Facebooku: ‘Najveće Drolje Osnovnih i Srednjih Škola’


Samo jedna u nizu šokantnih Facebook stranica koju su stvorili srednjoškolci

Samo ove godine srednjoškolci su kreirali nekoliko uvredljivih Facebook stranica, kojima su prekršena prava brojnih osoba. Veliku prašinu zbog koje je reagirala i policija, ali i hakeri koji su pronašli cybernasilnika podigla je stranica ‘Najveće drolje osnovnih i srednjih škola’. Osim te stranice, Facebook page ‘Najljepše profesorice’ također je neko vrijeme ‘drmala’ najpopularnijom društvenom mrežom.

Izrugivanje profesorima, kolegama i uništavanje školskog inventara

Politika stranice jednaka je onoj formiranoj prošlog proljeća, što znači fotografiranje i objavljivanje slika koje izlažu ruglu ponaprije profesore, ali i školu te druge učenike.

– Počela je škola, počelo je ludiranje! Pozovite prijatelje, braću, sestre, kompanjone iz razreda i ostalu ekipu na stranicu, da nas bude što više te da nam bude što zabavnije, napisali su administratori Facebook stranice.

A pod zajednički nazivnik zabave ovi srednjoškolci ponovno su sveli maltretiranje i izrugivanje profesorima, uništavanje školskog inventara, nebrigu za nastavu, sramoćenje školskih kolega i kolegica te štošta čemu mjesto nikako nije u obrazovnoj instituciji, a pogotovo ne na internetu.

Izdvojeni članak

Facebook grupa ‘Najljepše profesorice’: Učenici krišom slikaju profesorice i šalju ‘materijal’ na stranicu

Posljedice za takvo ponašanje ne postoje

Niti profesori niti dobronamjerni kolege ovakvih pojedinaca ne mogu spriječiti ovakav napad na privatnost i sustav, no akti koji bi regulirali korištenje interneta u školama možda bi u tome i uspjeli.

Realno gledajući, pojedinci se ne plaše posljedica za ovakvo ponašanje, jer one zapravo ne postoje. Takvi uživaju beskrajnu zaštitu roditelja i institucija, no prosvjetni djelatnici i ostali nemaju takav luksuz. Dokad će se ovakve stvari tolerirati, ne zna se, no činjenica je da se mora pronaći način da se tome jednom zauvijek stane na kraj.