Pretraga

Tinejdžerica izumila slanje EKG-a mobitelom

A- A+

Finalistica ovogodišnjeg Google Science Faira, 17-godišnja Catherine Wong, izumila je slanje EKG-a mobitelom. Svojim projektom oduševila Googleove stručnjake i privukla pažnju svjetskih stručnjaka za medicinsku dijagnostiku.

Catherine Wong je 17-godišnja srednjoškolka iz New Jerseya koja je svojim projektom oduševila svjetske stručnjake. Na Googleovom natječaju predstavila je telemedicinski elektrokardiografski Bluetooth uređaj pomoću kojeg se EKG slike mogu slati mobitelom. Ovaj je izum osobito koristan za specijaliste koji bi mogli dijagnosticirati stanje rada srca s udaljenog mjesta, prenosi Vidi.hr.

www.vidi.hr

Izdvojeni članak

Petnaestogodišnak otkrio bolju metodu dijagnosticiranja raka

Uređaj se sastoji od bežičnog Bluetooth predajnika s mikroprocesorom koji je programiran za čitanje EKG-a s izlaza elektrokardiografskog uređaja na mobitelu. Drugi dio čini pojačalo koje služi za pojačanje signala kardiološke električne aktivnosti. Ovaj je uređaj u stanju demonstrirati koncept slanja EKG-a preko GSM mreža, te omogućuje pohranjivanje EKG slika.

– Ovo je značajna premosnica koja zaobilazi standardne dijelove medicinske opreme, te nudi jednostavnost, nisku cijenu i dostupnost čitavoj populaciji širom svijeta, izjavila je predsjednica Brigham & Women’s & Faulkner Hospitals Elizabeth Nabel.

Profesor fizike i električnog inženjerstva pomogao
je mladoj izumiteljici u programiranju Jave te joj omogućio posudbu potrebne opreme. – Nastavit ću razvijati ovaj projekt, učiniti ga manjim, jeftinijim i izdržljivijim, izjavila je Catherine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap