Pretraga

Tinejdžerke podložnije stresu i depresiji od svojih muških vršnjaka

A- A+

Navigiranje kroz mnoge izazove u vrijeme adolescencije izazov je za svakog tinejdžera, no prema novom istraživanju, djevojke su izloženije stresnim situacijama nego mladići, a patnje tu još ne prestaju.

Stručnjaci u kategoriji mentalnog zdravlja oduvijek su upoznati s činjenicom da stres može dovesti do depresije te da su ljudi koji opsesivno razmišljaju o stresnim situacijama u većem riziku od ozbiljne depresije, piše Yahoo.

Izdvojeni članak

Depresija među mladima u zamahu, jer odrastaju na nerealnim očekivanjima

Djevojke u većem riziku od depresije

Nova studija objavljena u magazinu Clinical Psychological Science otkrila je još specifičniju poveznicu – stresne situacije u kojima su tinejdžeri direktno uključeni, poput svađe s roditeljem ili priateljima, uzrokuje kod njih da intenzivnije razmiljaju o tome i muče se s osjećajima koje to proizvodi, za razliku od situacija koje nisu u njihovoj kontroli. Djevojke su tome sklonije, zbog čega su u većem riziku od depresije.

– Ova otkrića donose fokus na važnu ulogu stresa kao potencijalnog uzročnog faktora u razvoju ranjivosti od depresije, pogotovo među djevojkama te tako može promijeniti način na koji procjenjujemo rizike depresije kod adolescenata, rekla je vodeća autorica studije Jessica Hamilton.

Do tih su saznanja došli proučavajući informacije o 382 dječaka i djevojčica koji su sudjelovali u odvojenoj studiji o emocionalnoj ranjivosti i depresiji. Adolescenti su kompletirali inicijalne evaluacije povezane s kognitivnim slabim točkama i simptomima depresije, kao i još tri ‘follow-up’ procjene.

Izdvojeni članak

Djeca koju maltretiraju braća ili sestre imaju povećan rizik za depresiju

Opsesivno razmišljaju o stresu kojeg donosi svađa

Rezultati su otkrili kako djevojke imaju više simptoma depresije nakon ‘follow-upa’ jer su bile izložene većem broju stresnih situacija nego što su to bili mladići. To je uzrokovalo da opsesivno razmišljaju o stresu, koji je nadalje pojačavao njihove simptome.

– Mladići su skloniji krenuti dalje nakon svađe ili takve slične situacije. Djevojkama je mnogo teže othrvati se osjećajima koje uzrokuje nesporazum s prijateljima ili primjerice emocijama koje u njima uzrokuje prekid veze. Može se reći da je to povezano s činjenom da su djevojke često odgajane tako da mare više i budu osjećajnije, rekla je psihologinja Susan Newman.

Copy link
Powered by Social Snap