Pretraga

Tipsntricks za prvi razgovor za posao

A- A+

Nakon kraja školske godine, odlučili ste pronaći ljetni posao kako biste rasteretili roditelje dodatnog troška. Ovakve ljetne planove dijelite s mnogim vršnjacima. Kako se ponašati na prvom razgovoru za posao, što treba reći a što definitivno izbjegavati, pročitajte u sljedećih šest savjeta.

1. Dobar  CV za dobar početak

Prilikom slanja životopisa potencijalnom poslodavcu, pripazite da vaš CV bude koncizan i točan. Nemojte lagati i ukrašavati svoje sposobnosti velikim epitetima, već nabrojite ono što vas zaista karakterizira.

Jer kad tad će istina izaći na vidjelo, stoga je najbolje biti iskren. U mailu je dobro napisati kratku molbu koja sadrži informaciju na koji se posao javljate, te kako ćete se rado odazvati samom razgovoru. CV možete lako ispuniti i preko univerzaliziranog modela životopisa koji mora biti jednak za sve stanovnike EU. Ovdje možete ispuniti životopis. Pripazite da CV bude gramatički ispravan.

2. Ne kasniti, bez dekoltea i kratkih hlača

Kad budete pozvani na razgovor probajte doći ranije od ugovorenog termina. Nemojte dopustiti da vam poteškoće u prometu ili slične okolnosti zapriječe dolazak na vrijeme. Ako kasnite možete izazvati dojam da ste nepouzdana osoba.

Osim toga, dođite pristojno obučeni. Idete li na razgovor za rad na recepciji hotela s 5 zvjezdica ili pak za dužnost šminkanja mrtvaca prije ukopa, obucite se pristojno. Probajte ne nositi majce poput onih s natpisom The legend i strelicom prema dolje.

3. Čvrst stisak ruke – obavezan

Prilikom rukovanja s poslodavcem stisnite mu ruku čvrsto umjesto da nesigurno pružite mlohavi dlan. Koristite govor tijela kako biste pokazali svoju samouvjerenost. Pristojno sjedite i nemojte izbjegavati kontakt očima ni u jednom trenutku tijekom razgovora.

 4. Googlati poslodavca prije razgovora

Kad poslodavac pita za vaš interes za posao, usmjerite sve vaše odgovore na način da mu pokažete da znate nešto o tvrtki. Naprimjer možete reći sviđa mi se što postoji mogućnost napretka, a kako znam da imate 13 odjela, smatram da ću se sigurno pronaći u nekom od njih. Tako pokazujete da baratate informacijama o tvrtki, te da ste napravili svoje web istraživanje prije samog razgovora.

5. Bez žargona i tračeva

Tijekom cijelog razgovora koristite točan profesionalni govor. Nemojte si dopustiti da se toliko opustite da krenete pričati s poslodavcem na ovaj način: Kužite ja sam fakat jako brijo raditi jer mi treba lova pod hitno da mogu na more s ekipom. Ostanite kul i pozitivni. Izbjegavajte ružno pričanje o prošlim poslodavcima (ukoliko ih je bilo) i općenito budite veseli.

6. Zahvala za kraj

Ne zaboravite na kraju razgovora zahvaliti poslodavcu što vas je primio na razgovor i ostavite vrata iza sebe otvorena izjavom radujem se eventualnoj suradnji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap