Pretraga

Tisuće mladih u Lici: Izviđači su mještanima pomagali piliti i slagati drva, krčiti zarasle šikare…

A- A+

Više od 2.000 izviđača iz Hrvatske i svijeta ovog se ljeta u mjestu Lovinac u srcu Like okupilo na 11. Smotri izviđača Hrvatske. Kroz dva tjedna izviđači su uživali u stotinu provedenih aktivnosti u prirodi, a mještanima je bilo drago vidjeti toliki broj okupljene djece na jednom mjestu. Posebno im je drago što su dio svog boravka mladi izviđači proveli pomažući lokalnoj zajednici farbajući klupe, vrata od crkve, ograde, uređivali su pješčanik u dječjem vrtiću, krčili zarasle obale rječice Ričine, čistili smeće i još mnogo korisnih stvari.

Foto: Promo | Savez izviđača Hrvatske

Najveće ovogodišnje višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj, 11. Smotra izviđača Hrvatske, koja je okupila više od 2.000 izviđača iz Hrvatske i svijeta i nakon dva tjedna te stotina provedenih aktivnosti, privedena je kraju. Lika je za to vrijeme postala središte mladosti, a pjesma, igra i smijeh odjekivali su Lovincem od jutra do mraka što je posebno drago bilo lokalnom stanovništvu.

– Bilo nam je krasno s vama, djeca su nas oduševila svojim ponašanjem. Čestitam organizatorima na svemu, rekla je Đurđica Hrgetić iz Lovinca.

Sudjelovalo je više od 1.800 sudionika iz Hrvatske i više od 200 sudionika iz sedam europskih zemalja, Francuske, Bugarske, ali i Ukrajine te volonteri iz Njemačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Velike Britanije i iz Izraela. U organizaciji Smotre sudjelovalo je preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja i oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija. Na smotri je sudjelovalo 50 izviđačkih udruga iz čitave Hrvatske na preko 30 terena – izviđačkih kampova smještenih širom općine Lovinac.

Učili su kako paliti vatru bez šibica, osnove veslanja i spašavanja u vodi, kako pružiti prvu pomoć unesrećenima…

U ukupno devet organiziranih centara znanja mladi su izviđači imali na raspolaganju stotine radionica i aktivnosti. Gradile su se tako od drveta osmatračnice, penjališta, velike ljuljačke i klackalice pa čak i pravi katapulti. Učilo se praviti zaklone u šumi, paliti vatru bez šibica i upaljača, napraviti obrok od kopriva.

Natjecali su se i u brzinskom postavljanju šatora, Morseovoj abecedi, paljenju vatre, ali i sportskim aktivnostima poput izviđačima popularnom Scoutball-u. Na jezeru Sveti Rok izrađivale su se splavi, ali i učile osnove veslanja i spašavanja u vodi. Organizirane su biciklističke radionice i biciklijade po Lici, promatralo noćno nebo i Sunce teleskopima, učilo kako pružiti prvu pomoć unesrećenima.

‘Mnogi su plakali na odlasku jer im je bilo teško rastati se od Lovinca i prijatelja’

Na arheološkom nalazištu na Cvituši arheolozi su mladima prikazivali osnove arheologije, tehnike iskapanja, organizirali radionice izrade glinenih posuda. Izviđači su učili i planinariti pa su tako zauzeli i najviše vrhove Velebita. Obilazile su se Cerovačke špilje, Nacionalni park Paklenica, Park prirode Velebit pa su mladi mogli iz prve ruke doživjeti prirodne ljepote Like.

– Ovakav spoj mladosti, entuzijazma i prekrasnih ljudi, kako iz Like tako i iz čitave Hrvatske, ali i svijeta, koji su se okupili u Lovincu, nitko od nas nije mogao ni sanjati prije nekih godinu, dvije. Sada kada je Smotra završila, svi smo presretni s učinjenim i time da smo ovim mladim ljudima pružili nezaboravnu avanturu, ali i približili im mnoge vještine za život. Mnogi od njih su plakali na odlasku jer im je bilo teško rastati se od Lovinca te novih i starih prijatelja, izjavio je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Izdvojeni članak

Ovo je Patrik, učenik koji je pješačio od Zagreba do Rijeke da kupi ruksake djeci slabijeg imovinskog stanja

U sklopu Smotre organiziran i Festival vještina za život za sve zainteresirane

U Savezu izviđača Hrvatske odlučili su, u sklopu Smotre, organizirati i prvi hrvatski Festival vještina za život koji je bio namijenjen i izviđačima i svim drugim zainteresiranim građanima. Tako su smotru i aktivnosti Festivala posjetili mnogi Ličani, ali i brojni roditelji iz raznih dijelova Hrvatske koji su došli s djecom na više dana u Lovinac.

Podigli su šatore koje su mogli donijeti sami ili posuditi od izviđača i pridružili se brojnim aktivnostima. Program Festivala bio je podijeljen tematski na četiri dana. Prvi dan organiziran je u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i brojnim nacionalnim savezima tehničke kulture koji su izviđačima i drugim građanima ponudili niz zanimljivih radionica i aktivnosti – od raketnog modelarstva, radioamaterstva, astronomije i video radionica do izrade indijanskih kanua, svjetlećih znački, narukvica i drvenih privjesaka.

@srednja_hr Učenici s World Skills Croatia su nam objasnili kako se pruža prva pomoć – kroz Heimlichov zahvat i reanimaciju! Good to know. #srednjahr #worldskills #worldskillscroatia #prvapomoc #reanimacija #heimlichovzahvat #ozivljavanje #skola #ucenici ♬ Stayin Alive – Bee Gees

Dio programa organizirali su izviđači iz stranih država kako bi predstavili svoje običaje i kulturu

Drugi dan organiziran je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim Crvenim križem i Ličko-senjskom županijom. Tako je taj dan organizirana prava pravcata vježba spašavanja u kojoj su sudjelovale sve žurne službe pod ravnanjem Damira Truta, ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, a vježbalo se spašavanje unesrećenih iz potresa i požara. Izviđači i građani tako su mogli pratiti pružanje prve pomoći, spašavanje s viših katova, spašavanje iz ruševina, gašenje požara, intervencije policije, vatrogasaca, hitne pomoći, spasilaca civilne zaštite i HGSS-a, a u akciji su sudjelovali čak i potražni psi.

Treći dan Festivala posvećen je Europi te je obilježena Europska godina mladih, a dio programa organizirali su upravo izviđači iz stranih država kako bi hrvatskim izviđačima i građanima dočarali svoje običaje i kulturu. Smotru i Lovinac su posjetili i važni gosti – Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Katarina Brajdić iz Agencije za mobilnost i programe EU.

Izdvojeni članak

Učenici sve više rade preko ljeta: ‘Htio sam zaraditi nešto novaca da pomognem svojoj obitelji’

Jedan dan bio je posvećen posebno klimatskim promjenama

Posljednji dan Festivala posvećen je klimatskim promjenama. Tim povodom je organizirana panel rasprava ‘Dan za Klimu’ u kojoj su sudjelovali predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Nacionalnog parka Paklenica i ekološke udruge Tatavaka. O iskustvima koje Izrael ima u ublažavanju klimatskih promjena govorio je osobno veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, Nj.E. Illan Mor, koji je posjet iskoristio i da obiđe i razgovara s izraelskim izviđačima prisutnima na smotri.

Posebno iskustvo bilo je dolazak i predavanje svjetski poznate ekologinje koja je u suradnji s veleposlanstvom SAD-a došla čak iz Amerike, profesorice s Colorado State University i stručnjakinje za klimu i utjecaj klimatskih promjena na okoliš, doktorice Gillian Bowser. Dr Bowser je tijekom više dana održala radionice za mlade u kojima su učili o bioraznolikosti i utjecaju klimatskih promjena na biljni i životinjski svijet.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Znate li kako pružiti prvu pomoć? Učenice pokazale kako se to pravilno radi korak po korak

Izviđači su mještanima pomagali piliti i slagati drva, čistiti šume, krčiti zarasle šikare

Poseban dio programa koji su izviđači imali na Smotri bile su volonterske aktivnosti pomoći lokalnoj zajednici. To je nešto što izviđači i inače prakticiraju pa gdje god da dođu, uvijek će napraviti nešto korisno za zajednicu u kojoj borave. Tako su stotine izviđača u Lovincu organizirano uređivale okoliš, farbale su se klupe, vrata od crkve, ograde, uređivao pješčanik u dječjem vrtiću, krčile zarasle obale rječice Ričine, čistilo smeće. Izviđači su mještanima pomagali i piliti i slagati drva, čistiti šume, krčiti zarasle šikare.  Posebno je napravljena akcija u kojoj su prikupljene donacijama nove igračke, školski pribor, društvene igre i slagalice za djecu iz dječjeg vrtića Mali medo iz Lovinca.

– Neizmjerno smo zahvalni svim stanovnicima Lovinca koji su nas prihvatili kao da smo njihovi oduvijek. Lovinac i izviđači zaista su disali kao jedno punih dva tjedna zajedničkog suživota. Želim naglasiti da ovo nije kraj, već tek početak jednog prekrasnog druženja jer Savez izviđača Hrvatske upravo u Lovincu planira napraviti Međunarodni skautski centar u kojemu će moći boraviti izviđači iz čitave Hrvatske, ali i cijelog svijeta. Centar planiramo financirati putem europskih fondova, a pružit će jedan novi poticaj u dolasku mladih u ovaj prekrasan dio Hrvatske, izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap