Pretraga

Tisuće profesora na ulicama: Vlada nas je izdala, želimo svoja prava

A- A+

index.hr

Izdvojeni članak

Dan učitelja ili dan žalosti: ogorčeni pripremaju prosvjed, a Jovanović u čestitarima

Tisuće prosvjednika danas se okupilo na Trgu Francuske republike kako bi se izborili za svoja prava nakon što im je Vlada htjela ukinuti regrese, božićnice i smanjila jubilarne nagrade kao i naknade za prijevoz. Prosvjednici Matice sindikata u kojoj su i hrvatski učitelji bore se protiv Vladine politike štednje. Premijer Zoran Milanović poručio im je da ‘velike riječi i galama’ neće izvući Hrvatsku iz krize.

Matica sindikata, u kojoj su profesori i zdravstveni djelatnici, nije pristala na prijedlog Vlade da im se smanje materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća. Učitelji i drugi prosvjednici nisu se htjeli odreći regresa i božićnica, te pristati na smanjenje jubilarnih nagrada i nakanada za prijevoz.

Iako im je nedavno ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović kazao da će nastavnici biti prvi koji će osjetiti bolju situaciju, čim će proračun biti deblji, učitelji više ne pristaju na prazna obećanja.

Izdvojeni članak

Prosvjedovali zdravstveni djelatnici: Nemaju staž, pa ni licencu za rad

Zamjeraju Vladi na izdaji socijalne demokracije

– Prosvjedujemo protiv ukidanja socijalne države, ekonomske politike koja zatvara radna mjesta, smanjenja cijene rada i pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu, kazao je danas na prosvjedu Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Iako je poruka Vlade da će sve beneficije koje kani ukinuti prosvjetarima i zdravstvenicima naknadno isplatiti nakon što zemlja izađe iz krize, mnogi smatraju da su to samo prazne floskule.

Frustrirani prosvjednici zamjeraju državnom vrhu socijalnu neosjetljivost i izdaju socijalne demokracije, što je jedno od načela stranke vladaćuje koalicije, SDP-a.

Izdvojeni članak

Prosvjetari tuže Vladu zbog nižih plaća

Laže selo, lažu ljudi

Prosvjed prati živopisan dekor, zbog toga što su prosvjednici odjenuli žute prsluke, te kape u boji hrvatske zastave, a mnogi od njih imaju transparente u kojima podrugljivo poručuju Vladi kako (ne) vodi državu.

U pozadini prosvjeda svirale su pjesme poput ‘Prljava laž’, ‘Laže selo, lažu ljudi’, te su puštane izjave članova Vlade koji se kunu da neće biti smanjivanja prava.
Nezadovoljni prosvjetari i zdravstvenici su se nakon okupljanja na Trgu Francuske republike uputili prema Trgu svetog Marka, gdje će se skup nastaviti.

Milanović ne razumije zašto mu se ne vjeruje, ako ne daje često obećanja

Iako su mu tisuće nezadovoljnih radnika na ulicama koji se ne slažu posljednjim potezima Vlade, premijer Zoran Milanović smatra da stanje nije pretjerano dramatično.

– Stanje je ozbiljno, ali nije dramatično. Ako svi budemo pristupili problemu na taj način izlaz postoji, i to vrlo širok i svjetao. Očekujemo od svih da to shvate. I od dijela sindikata, bez obzira što se s time ne slažu, kazao je premijer.

Napomenuo je kako je dao neka obećanja, ali da ih daje vrlo malo i da stoga očekuje da se Vladi bar malo vjeruje.

Copy link
Powered by Social Snap