Pretraga

Tjeramo ih u inozemstvo: 300-tinjak diplomanata medicine trenutno ne može stažirati u Hrvatskoj

A- A+

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, od ulaska u EU iz Hrvatske je otišlo 500 liječnika, prosječne dobi od 35 godina s 5 do 7 godina specijalističkog staža. No, kako stvari stoje, egzodus liječnika i to još mlađih bi se mogao nastaviti.

Oko 300 diplomanata medicine, koji su na medicinskim fakultetima diplomirali u srpnju i rujnu ove godine, čeka na obavljanje pripravničkog staža bez kojega ne mogu dobili licencu za obavljanje liječničke profesije, a neizvjesno je kada će svi oni dobiti mogućnost stažiranja s obzirom na odluku da natječaje za pripravnički staž više ne raspisuje HZZO već svaka zdravstvena ustanova za sebe, upozorio je Danko Relić, predsjednik Hrvatskog društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, prenosi Hrvatska liječnička komora

Izdvojeni članak

Završili školu za dentalne asistente u Splitu pa već 7 mjeseci ne mogu ni stažirati ni na burzu

Čekanja na natječaje mogle bi mlade diplomante gurnuti u druge zemlje

Deveti sajam karijera u zdravstvu, koji je netom održan u Zagrebu pokazao je koliko su hrvatski liječnici traženi u inozemstvu, kao i kakve profesionalne uvjete mogu dobiti samo 800 ili 1.000 kilometara zapadno od glavnog grada Lijepe naše.

Ovakve neizvjesne okolnosti u zemlji, mogle bi dodatno potaknuti mlade liječnike na odlazak.

– U Hrvatskoj godišnje diplomira između 450 i 500 doktora medicine. Pripravnički staž spada u obvezni dio našeg obrazovanja, kako bismo nakon toga mogli pristupiti stručnom ispitu i dobiti licencu za rad te se zaposliti u zdravstvenom sustavu. S obzirom na nedostatak liječnika i njihov sve veći odlazak na rad u inozemstvo, tu odluku HZZO-a smatramo štetnom, rekao je Relić.

Izdvojeni članak

Ministarstvo zdravlja prevarilo učenike iz četiri najveća grada: Završili školu pa ostali blokirani

Ono što i funkcionira sustavu zamijeni se nečim disfunkcionalnim

Kako bi u dinamičnom okruženju sustav funkcionirao na valjani način, potrebno je kontinuirano određene novitete implementirati. No, izgleda da se u Hrvatskoj ide u suprotnom smjeru. I dobro funkcionirajući sustavi, nastoje se raštimati.

– Imali smo sustav koji je funkcionirao i bio transparentan. Natječaji za pripravnički staž, u trajanju od pet mjeseci, dosad su obično raspisivani u kolovozu, a kolege su imale mogućnost aplicirati za dvije ustanove u kojima su željeli stažirati te su gotovo svi relativno brzo dobili staž tamo gdje su željeli, rekao je Danko Relić za hlk.hr.

Prema novom modelu, koji je Upravno vijeće HZZO-a usvojilo u srpnju, svaka ugovorna zdravstvena ustanova sama raspisuje natječaje za stažiranje, a prije njihove objave dužna je ishoditi suglasnost HZZO-a o broju pripravnika za koje namjerava raspisati natječaj te o provedbi natječaja.

Izdvojeni članak

Božić prije Božića: Ministarstvo zdravlja nakon dugih 7 mjeseci deblokiralo dentalne asistente

Osim što se na ovaj način gubi na vremenu, sustav se opterećuje time da svaka pojedina ustanova koja raspiše natječaj, sada dobiva stotine prijava koje valja analizirati, a diplomanti pak moraju slati veći broj prijava.

Za sada je 14 zdravstvenih ustanova raspisalo natječaje

Upravo brojčani podatak iz ovog podnaslova, može vam slikovito predočiti situaciju s prijavljivanjima, opisanu u prethodnoj rečenici. Dakle sada bi potencijalno svaki od 300-njak diplomanata medicine koji su u neizvjesnom položaju mogao poslati 14 prijava za stažiranje, a svaka od 14 instititucija koje su raspisale natječaje, tako bi mogla dobiti 4,200 prijava (300×14), čime se birokratski posao nepotrebno gomila.

Izdvojeni članak

Ovaj zagrebački fakutet pohađa 250 inozemnih studenata iz čak 29 zemalja

Društvo mladih liječnika rapsolaže podacima da je dosad staž raspisalo 14 zdravstvenih ustanova, među kojima su KBC Zagreb, KBC Rijeka i KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur i KB Dubrava, Klinika za dječje bolesti Zagreb, psihijatrijske bolnice Vrapče i Sveti Ivan, te opće bolnice Varaždin, Čakovec, Vukovar, Vinkovci, Pula i Bjelovar.

Relić napominje da veliki broj diplomanata sada traži mogućnost stažiranja kod koncesionara obiteljske medicine i u privatnim ustanovama, no to nije rješenje.

– Tražili smo od HZZO-a objašnjenje zašto je došlo do toga, kao i da se ravnatelje animira na što brže raspisivanje natječaja. Odgovor je bio da su ustanove i ravnatelji svjesni nedostatka liječnika pa neće biti problema oko raspisivanja natječaja. U Ministarstvu zdravlja nam je usmeno rečeno da će poslati dopis ravnateljima da se natječaji za staž što prije raspišu, no to se nije dogodilo, ističe Relić.

Izdvojeni članak

‘Zagreb za zdravlje mladih’ daje opširne informacije o zdravstvenom savjetovanju srednjoškolaca i studenata

Iz Ministarstva zdravlja odgovorili su, prenosi Hina, da su donijeli odluku o kontinuiranom raspisivanju pripravničkog staža kako bi se stažisti mogli javljati na natječaj po završetku studija, a ne u određenim vremenskim intervalima, kao što je to do sada bio slučaj.

HZZO je, ističu, obavijestio ustanove o izmjenama modela još u svibnju.
Iz HZZO-a su pak odgovorili da su 53 ugovorne zdravstvene ustanove zatražile od njih suglasnost na broj pripravnika za koje namjeravaju provesti javni natječaj, a među njima je dosad sedam ustanova sklopilo ugovor o financiranju pripravničkog staža za 18 zdravstvenih radnika.

Navode da su ugovor o financiranju pripravničkog staža s HZZO-om potpisala i 22 od ukupno 77 drugih ugovornih subjekata (poliklinike, privatnici) za 22 zdravstvena radnika.

Izdvojeni članak

Pilula za dan poslije maloljetnicama isključivo uz pratnju roditelja

Plan raspisivanja specijalizacija treba podići na nacionalnu razinu

Pripravnički staž doktora medicine od 2013. godine smanjen je s godine dana na pet mjeseci, u vrijeme kad je ministar zdravlja bio Rajko Ostojić, a Danko Relić ističe kako mnogi smatraju da ga treba vratiti na godinu dana.

Prosječna plaća liječnika stažiste je 4200 kuna. Nakon obavljenog pripravničkog staža polažu stručni ispit u Ministarstvu zdravlja, na temelju čega im Hrvatska liječnička komora izdaje licencu za rad.

– Neki specijalizacije dobiju prije, a neki kasnije, no problem je što nema nacionalnog plana raspisivanja specijalizacija, gdje bi mladi liječnik mogao pratiti za koje se specijalnosti na pojedinom području iskazuje interes. Sustav, nažalost, funkcionira tako da ravnatelji ustanova procjenjuju koliko bi im trebalo specijalista određene struke i na temelju toga upućuju zahtjev Ministarstvu, koje potom odlučuje o izdavanju odobrenja za raspisivanje natječaja, za kraj je rekao Relić.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Upis na medicinu košta 530, a na Hrvatske studije 250 kuna

Da je zdravstveni sustav itekako propusan posvjedočio je i slučaj dentalnih asistenata

Koliko je zdravstveni sustav nekoordiniran, posvjedočila je i prošlogodišnja situacija, kojoj je bila izložena prva obučena generacija dentalnih asistenata.

Naime, četiri godine obrazovnog puta, učenicima na ovom smjeru nije bilo jasno istaknuto, hoće li za izlazak na burzu rada trebati polagati i stručni ispit. No ispalo je da trebaju, a zakonska regulativa im to nije omogućavala punih sedam mjeseci.

Nakon pritiska na Ministarstvo zdravlja, u kojem je sudjelovao i portal srednja.hr, dentalnim asistentima je kroz dopunjeni Pravilnik o pripravničkom stažu omogućeno stažiranje, a time i mogućnost da nakon položenog stručnog ispita izađu na burzu rada.

Nadajmo se da će se problemi diplomanata medicine razriješiti u kraćem roku. 

Tjeramo ih u inozemstvo: 300-tinjak diplomanata medicine trenutno ne može stažirati u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap