Pretraga

Tko je vlasnik Mjeseca?

A- A+

Spuštanje kineske letjelice bez ljudske posade na Mjesec otvorilo je ponovo
raspravu o sada već izvjesnoj eksploataciji resursa s Mjeseca, a posredno i o tome
tko zapravo polaže pravo na Zemljin jedini satelit ?

Kineska misija Chang’e 3 bila je prvo uspješno tzv. ‘meko’ slijetanje na Mjesec u posljednjih 37 godina. Svemirska sonda odnijela je na taj planet robota nazvan ‘Zec od žada’ čiji je zadatak vršiti geološka ispitivanja.

Izdvojeni članak

Studenti šalju vozilo na Mjesec, uspije li im dobivaju tri milijuna dolara

Vozilo se sada kreće na zapad, prema kamenu u obliku piramide koja izgleda drugačije od ostalog kamenja u okolini, a kineski dužnosnici očekuju da bi to mogao biti dio nekog meteorita, rekao je Jia Yang, zamjenik dizajnera sonde za Glas Amerike.

Formalno Mjesec ne pripada nikome

– Prije početka misije, kineski znanstvenici su opisali Mjesec kao potencijalni izvor minerala. No, trenutačno nitko ne može prisvojiti taj satelit, kaže Ian Crawford, profesor planetarnih znanosti na koleždu Birkbeck Sveučilišta u Londonu.

Zakonski status Mjeseca uređen je člankom dva Međunarodnog sporazuma o svemiru iz 1967. u kojem
se državama izričito zabranjuje prisvajanje Mjeseca.

Sporazum ne obuhvaća pitanja poput svemirskog turizma

Nadalje Sporazum predviđa da će samo države imati mogućnost lansirati ovakve misije, pa postoji intencija obnove sporazuma. Naime postojeći dokument ne uređuje pitanja poput svemirskog turizma, a u narednih nekoliko desetljeća ekonomska eksploatacija Mjeseca bit će i tehnički izvediva. Ovakva pitanja nisu obuhvaćena Međunarodnim sporazumom iz 1967.

Izdvojeni članak

Kanadski astronaut tvorac prvog glazbenog spota u svemiru

Kompanije poput Virgin Galactica svemirski turizam čine sasvim realnom opcijom. Njihova letjelica SpaceShip Two je nedavno treći put izvela supersonični probni let. Kompanije planira prve putnike povesti u svemir već ovog ljeta.

Kinesko lunarno sletanje otvorilo je razgovor o budućoj eksploataciji Mjeseca, ali znanstvenici se slažu da sada ta misija primarno predstavlja novo, uzbudljivo poglavlje u istraživanju svemira.