Pretraga

Tko se tuče, taj se voli: Mladi SDP-ovci se pobunili pa im vršnjaci iz HDZ-a javno poslali umiljatu poruku

A- A+

Već i vrapci na grani znaju da unutar SDP-a ruže baš i ne cvjetaju – stranku su napustili istaknuti zastupnici poput Bojana Glavaševića, Zdravka Ronka, Tomislava Žagara, Marija Habeka i Milanke Opačić, dok je bivši ministar rada Mirando Mrsić izbačen. Novi problemi za šefa Davora Brnardića stižu iz zagrebačkog Foruma mladih SDP-a, odakle tvrde da odbor stranke planira ukinuti njihovu autonomiju. Objavili su to na Twitteru, a poruka podrške stigla im je, ni manje ni više – od strane mladeži HDZ-a.

Foto: Facebook; Forum mladih SDP Zagreb

– Bavili bi se problematikom ustašluka na nacionalnoj televiziji, ali ne stignemo jer nas i žele ukinuti u subotu, prvi je post Foruma mladih ZG koji je pokrenuo lavinu upita oko toga što se u stranci događa.

U kasnijoj su objavi poručili i da ‘ako se ne smije satirati satira’, ne smije ni Forum, aludirajući pritom na Bernardićeve Facebook statuse od pred par mjeseci i govor u Saboru. U njemu je nakon gašenja stranice ‘Di su pare’ prozvao Vladu za gušenje satire.

Mladež HDZ-a podržala SDP

Izdvojeni članak

Što se sija, obmana il’ kopija? Bernardić posudio Blairovu izjavu, koju je već prije kopirao i Šustar

Forum mladih najavio je i omanju pobunu na Iblerovom trgu u subotu, kada će se održati sjednica odbora stranke na kojoj će biti izglasani pravilnici. Smatraju da će novi pravilnici koji predviđaju da županijske i gradske odnosno općinske organizacije stranke osnivaju Forume mladih, zapravo ugušiti njihovu autonomiju.

– Obzirom da stranka na sjednici Glavnog odbora želi ukinuti autonomiju Foruma, iz protesta ćemo piti kavu preko ceste, uzvikivati parole i proklinjati dan kada smo izabrali Beru, poručili su iz zagrebačkog Foruma mladih.

Zainteresirane su pozvali da im se pridruže, a poruka podrške stigla im je i s neočekivane fronte – od Mladeži HDZ-a.

– Oko puno toga se ne slažemo s Forumom mladih, ali u borbi za svoj položaj unutar SDP-a mladi imaju našu podršku. Držite se!, poručili su javno iz Mladeži HDZ-a, nakon čega su ih mladi SDP-ovci pozvali su ih na protest u subotu.

‘Možda nam se i pridruže na Zagreb Prideu iduće godine’

Kako nam kaže predsjednik Foruma mladih ZG, Nikola Peruničić, nije riječ o klasičnom protestu, već je plan popiti kavu na trgu gdje se istovremeno odlučuje o budućnosti Foruma mladih.

Izdvojeni članak

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić glasovao na sveučilišnim studentskim izborima

– Što se tiče podrške Mladeži HDZ-a, bitno je napomenuti da su oni naši politički protivnici, a ne neprijatelji kako se pokušava predstaviti u javnosti. Protivnike je cilj pobijediti, a ne uništiti. Što su naše organizacije jače, to će naše stranke biti jače, što na kraju dovodi do boljih politika i programa za koje sve građanke i građani Hrvatske mogu glasati na izborima. Konkurencija je izuzetno bitna, a postoje neke stvari u kojima se slažemo nevezano za stranu političkog spektra. Nisu mnoge, ali ima ih. Možda nam se i pridruže na Zagreb Prideu iduće godine, kaže Peruničić.

Peruničić nam je pojasnio i od čega točno u Forumu mladih SDP ZG strahuju.

– Trenutno, još po odluci Ivice Račana iz 1991. godine, SDP Hrvatske osniva Forum mladih SDP-a Hrvatske i tu posao stranke uvjetno rečeno staje. Nakon toga FM SDP Hrvatske osniva županijske organizacije koja dalje osnivaju gradske i općinske organizacije. Usvajanjem nove Odluke o osnivanju Foruma mladih županijske, gradske i općinske organizacije stranke osnivale bi organizacije Foruma na svojoj razini, što znači da ih imaju mogućnost i raspustiti. Time se mlade, čiji je posao biti progresivniji, provokativniji i manje taktični, stavlja u nemoguću poziciju gdje uvijek moraju paziti da se “ne zamjere” vodstvu stranke na svojoj razini, a vertikala Foruma i postojanje organizacije na razini države gubi smisao. Forum postaje samo produžena ruka stranke, a u takvoj organizaciji nije moguće djelovati slobodno kao do sada. Isto tako, siguran sam da ljudi poput Davora Bernardića, Peđe Grbina, Gordana Marasa, Ivane Posavec Krivec, Arsena Bauka, Sabine Glasovac i mnogih drugih ne bi bili tu gdje jesu danas bez Foruma mladih, zaključuje Peruničić.

U SDP smo jutros poslali upit oko navoda da stranka želi ukinuti autonomiju Foruma mladih, odakle demantiraju spomenute navode.

– Demantiramo da je riječ o ukidanju autonomije foruma u SDP-u. Riječ je o prijedlogu čija je temeljna inicijativa bila usklađivanje rada i osnivanja Foruma mladih, Foruma žena i Foruma seniora s novim Statutom stranke usvojenim na Konvenciji stranke u ožujku ove godine. Na prijedlog su podneseni amandmani i o njima će se, kao i o samom prijedlogu, raspravljati na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora. Dakle, još jednom ponavljamo da SDP nema namjeru ukidati autonomiju foruma te očekujemo transparentnu i konstruktivnu raspravu  o ovoj točki dnevnog reda, poručuju iz SDP-ove službe za odnose s javnošću.