Pretraga

Tako to rade u Beču: Na festivalu znanosti roboti, dronovi i puno djece željne znanja

A- A+

U Beču se prošli vikend održavao Das Wiener Forschungsfest, odnosno festival znanosti. Festival je trajao tri dana, od 14. do 16. rujna, a održava se već punih deset godina. U šest tematskih područja, žiri je odabrao više od 40 izlagača koji su svoje ideje, znanje i inovacije predstavili i podijelili s mnogobrojnom publikom, od najmlađih do najstarijih.

U Beču se od 2008. godine održava Das Wiener Forschungsfest, odnosno u grubo prevedeno, bečki festival znanosti. Nakon što se skupe prijave na otvoreni poziv, žiri je taj koji odabire tko će biti izlagač na festivalu. Ove godine je bilo više od 40 izlagača koji su tematski bili podijeljeni u šest područja: zdravi život, moderni grad, inteligentna proizvodnja, pomoć u svakodnevnom životu, virtualna stvarnost i učenje kroz igru.

Naglasak ovogodišnjeg festivala je bio na razvoju tehnologija i prezentiranju različitih načina korištenja pametne tehnologije u svakodnevici. Brojni izlagači su predstavili svoje proizvode koji su još uvijek u fazi alfa testiranja, pa je posjet festivalu pravi način za uvid u najnovije ideje i razvoj tehnologije. Neki od proizvoda su već gotovi i plasirani na tržište, dok su neki izlagači bili fokusirani na prenošenje svojih znanja na one najmlađe.

Za klince, ali i umirovljenike

Iznenađujuće puno djece je posjetilo prvi dan festivala, upravo zbog velike količine interaktivnog sadržaja. Da učenje zbilja može biti zabavno je postalo jasno svima koji su vidjeli kako se oko štandova okuplja puno male djece. Pa su mogli učiti o svemiru u malenom planetariju, isprobati vožnju automobila uz tehnologiju virtualne stvarnosti, učiti o zdravim bakterijama koje nas okružuju, družiti se s robotima ili upravljati malenim dronovima.

Izdvojeni članak

Zbog otkrića hrvatskih znanstvenika možda vam se uskoro promijeni udžbenik iz biologije

No, festival nije rezerviran isključivo za djecu, već je orijentiran i prema starijem stanovništvu te prema osobama kojima je potreban neki oblik medicinske pomoći. Od korištenja visoke tehnologije u sigurnosnom sustavu u kući, do iToileta, pomagala za lakšu upotrebu WC školjke za one starije i nemoćne.

Uz sve viđeno, impresivno je koliko je istraživača orijentirano na medicinsku pomoć ljudima. Tako bi uskoro slijepe osobe mogle imati džepno pomagalo koje će bilo koju vrstu teksta pretvarati u Brailleovo pismo, u radnoj je verziji i robot koji bi trebao pomagati djeci s autizmom, a dizajnirana je i prošla prva testiranja računalna igra koju pokreću EG valovi našega mozga. Brain Hero igra je kreirana također za osobe s autizmom, a iako nije potvrđena kao medicinsko pomagalo, prema prvim testiranjima se pokazalo da djeci pomaže u socijalnim interakcijama, govoru i čitanju.

Za nas izgleda kao budućnost, Beču vrlo bliska sadašnjost

Jedna od predstavljenih stvari je bio i autonomni autobus kojim su se svi mogli provozati nekoliko minuta ispred samog festivala. Kako ne bi sve ostalo samo na idejama, Beč će uvesti jednu takvu autobusnu liniju, a autobus bez vozača će prevoziti putnike u novoizgrađenom dijelu grada, aspern Seestadtu.

Izdvojeni članak

Bivši ministar Barišić tuži uglednog znanstvenika Đikića: Traži odštetu od 55.000 kuna zbog vrijeđanja

Aspern Seestadt je dio Beča još uvijek u izgradnji, a kada svi radovi budu gotovi, što planiraju do 2030. godine, brojat će više od 20.000 stanovnika. Njih gotovo sedam tisuća već sada živi i radi tamo, a izgrađeni dio izgleda toliko savršeno da imate osjećaj da ste ušli u računalnu simulaciju života. S vrlo malo automobila, fokusiranost je na mogućnosti da se sve djelatnosti nalaze na udaljenosti koja se može u kratkom roku preći pješke ili na biciklu, s jako puno zelenih površina i ulicama koje sve nose žensko ime, zbilja djeluje kao grad budućnosti.

A dio te budućnosti je bio predstavljen upravo na festivalu znanosti. I tko zna, možda uskoro zbilja umjesto jutarnje kave samo na oči stavimo Pocket Sky, i uz dozu plavog svjetla napunimo baterije, a možda i naši studenti uskoro izgrade trkači auto, po uzoru na studente bečkog fakulteta koji su u samo deset mjeseci izgradili svojeg bolida.

A ako ništa, sada znam da tonik svijetli ispod zraka UV svjetla, pa je savršeno piće za izlaske.

Tonik koji svijetli pod UV svjetlom | Foto: srednja.hr

Share via
Copy link
Powered by Social Snap