Pretraga

Prije točno 12 godina otvoren je kampus na Borongaju: Puno se obećavalo, ništa se nije napravilo

A- A+

“Po završetku izgradnje koristit će ga 35.000 studenata te je najveća investicija u obrazovanju u posljednjih 150 godina”, rečenica je koja stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu kod opisa projekta Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj već 12 godina, a odavno je posve jasno da se to nikad neće dogoditi.

Donekle uređeni dio kampusa Borongaj| Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Znanstveno-učilišni kampus Borongaj svečano je otvoren 12. listopada 2007. godine – prije točno 12 godina. Po završetku gradnje koja je tada bila planirana trebalo ga je koristiti oko 35 tisuća studenata, a toga ponedjeljka, 15. listopada prije 12 godina, s nastavom na Borongaju započelo je 4.500 studenata i 200 profesora s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Hrvatskih studija.

Prevelik projekt, odustati je lakše

Izdvojeni članak

Još jedan udar na studente: Ukinut jedini kiosk koji je postojao na pustom kampusu Borongaj

Kampus obuhvaća 92.8 hektara površine i trebao je postati svojevrsno središte obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj. O kampusu smo pisali kroz godine, razočarani činjenicom da se na njemu apsolutno ništa bitnog ne događa i ne uređuje. Zadnji političar koji je spominjao Borongaj bio je Karlo Ressler, i to u sivibnju u kampanji pred izbore za Europski parlament. Tada je rekao da će ako postane zastupnik provesti neke promjen i napretke na ovom dijelu te uložiti u prometnu povezanost. Ressler je postao saborski zastupnik prije otprilike pet mjeseci, i vjerojatno je već potpuno zaboravio na kampus.

Kao i mnogi prije njega koji su ovaj projekt opisivali kao nešto ogromno, što je ustvari kampus Borongaj i bio. Vjerojatno je upravo to bio teret, previše posla neki su jednostavno zamijenili lakšim odustajanjem i ostavljanjem stvari ovakvima kakve jesu.

Nitko se ne nada promjenama, 12 godina je stvarno predugo

Izdvojeni članak

Kampus Borongaj trebao je biti najveća investicija u obrazovanje, a MZO je od njega upravo ‘oprao ruke’

Oni studenti koji su prije 12 godina došli na kampus, odavno su diplomirali. Nakon njih diplomirali su i mnogi drugi, a novoupisani studenti definitivno se ne nadaju da će se išta promijeniti i za vrijeme njihovog studiranja. Ili ikad. Čak ni povezanost koja im je poseban problem. O svemu tome već smo pisali, pitali Sveučilište i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, međutim, nitko se od njih baš na to više ni ne obraća, a Ministarstvo je prije godinu dana čak i potpuno opralo ruke u od svoje uloge u ovom velikom i važnom projektu, koji se ustvari teško uopće više može nazvati projektom.

Sveučilište je doduše prije dvije godine osnovalo Povjerenstvo za realizaciju projekta Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj koje radi prema nekom svom planu, potpuno drugačijem od onog prvotnog zamišljeno, ali upitno je što i koliko ono uopće radi, budući da njihov rad nije javno dostupan, a u dvije godine otkako postoje nema vidljivih pomaka na kampusu.

Zadnje vijesti koje s kampusa dolaze su one o velikom požaru. Zapalilo se pedesetak željezničkih pragova, a gorila je i stara lokomotiva. Na terenu je bilo 37 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila, a požar su gasili četiri i pol sata. Nasreću, nitko nije ozlijeđen, a naporom vatrogasaca požar se nije uspio proširiti do sveučilišnih zgrada. Međutim, očito je da ovaj prostor hitno treba uređenje.

Dvanaest godina otkako je kampus otvoren, na Borongaju se neće obilježiti.

Prije točno 12 godina otvoren je kampus na Borongaju: Puno se obećavalo, ništa se nije napravilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap