Pretraga

Toni Milun poručio nastavnicima da budu hrabri i preuzmu odgovornost

A- A+

Profesor Toni Milun je na YouTubeu objavio video u kojem ističe po njemu četiri ključna savjeta kako sami nastavnici mogu poboljšati svoj položaj, a time i hrvatsko obrazovanje. Svoje kolege je pozvao da zajedno budu hrabri i preuzmu odgovornost, stalno se usavršavaju, izbace politiku iz škola i budu primjer te podrška mladim ljudima.

screenshot|www.youtube.com

U novom videu popularni profesor Toni Milun odmah na početku objašnjava kako su nastavnici u vrlo lošem položaju, ali i da su dobrim dijelom sami odgovorni za to, pa je pozvao kolege da budu hrabri i preuzmu odgovornost za sebe i svoje učenike.

Istaknuo je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pridonosi srozavanju ugleda profesora te kako su iz MZOS-a napravili sustav koji ne nagrađuje kreativne profesore. U stvaranju lošeg sustava i ravnatelji imaju svoj doprinos, a ni roditelji kroz pritiske na nastavnike zbog boljih ocjena, ali ne i znanja svoje djece, otežavaju cijelu situaciju.

– Ali, unatoč svemu nabrojenom: odgovornosti ministarstva, ravnatelja, roditelja, smatram da smo mi profesori najviše odgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo. Kao što kaže Eleanor Roosevelt: Mi smo sve to dozvolili. Neki se neće složiti sa mnom, ali to gledam kao na blagoslov. Jer ako smo mi nešto dozvolili, onda smo odgovorni za to, a kad smo odgovorni, onda to možemo i popraviti, rekao je Milun.

Smatra kako profesorima nikada nije bilo teže, ali i da na kraju ipak postoji izbor: kukati i beskrajno ponavljati kako je teško ili se prilagođavati i u trenutnoj situaciji izvući najbolje. Na kraju videa kojeg možete pogledati na dnu članka istaknuo je i četiri načina kako nastavnici mogu poboljšati svoj položaj, ali i obrazovanje u Hrvatskoj:

Toni Milun je na kraju svoje kolege pozvao da s njim budu hrabriji i preuzmu odgovornost, stalno se usavršavaju, izbace politiku iz škola te da uče komunikacijske vještine.

– Biti učitelj je poziv, a ne posao. Ne znači samo prenositi znanje, već biti primjer i podrška mladim ljudima. Ali zašto javnost to tako ne percipira? Nešto smo zabrljali, zaključio je.

Copy link
Powered by Social Snap