Pretraga

Top 10 hippie destinacija

A- A+

Iako su 60-e davno prošle duh hipika i danas egzistira. Životni stil usko povezan s pacifizmom, ljubavlju i lakim drogama preferiraju i u 21.stoljeću tisuće ljudi diljem svijeta. Sve je to daleko od popularnosti iz vremena kad se rađala krilatica ‘vodite ljubav, a ne rat’, no 43 godine nakon Woodstocka ipak ostalo par skrivenih mjesta koja su i dalje oaze mira.

El Bolson (Argentina)

Ovo argentinsko seoce u divljini na granici s Čileom je već četrdesetak godina omiljena destinacija avanturista i mladih putnika željnih duha mira i ljubavi. Još 70-ih hipici su se u njega naselili i proglasili ga ekološkim područjem i takozvanom ‘non nuclear area’. Zbog prekrasnog okoliša ova je kolonija iznimno popularna među umjetnicima koji u njoj provode veći dio godine.

Ibiza (Španjolska)

Ibiza je IN destinacija posljednjih desetak godina za sve mlade željne dobre zabave. No ovaj otočni španjolski raj ne može zanemariti činjenicu da svoju popularnost mogu zahvaliti hippie populaciji koja je Ibizu pohodi već pola stoljeća. Ipak za razliku od argentinske oaze mira na Ibizi morate biti spremni da ćete užitak dijeliti s desetcima tisuća  turista svih profila.

Ibiza je sve samo ne jeftina, no prekrasna arhitektura i genijalni partyji su razlog zbog kojeg nećete žaliti ni vrijeme ni novac.

Goa (Indija)

Portugalska enklava na zapadnoj obali Indije je jedno od originalnih hippie odredišta. Goa je lokacija gdje obitavaju ‘oldschool’ hipici koji njeguju izvornu kulturu ovog pokreta. Još od sredine 60-ih kada je otkrivena ovaj grad je neprestano u fokusu avanturista iz cijelog svijeta. Poznata po genijalnim partyjima koji traju danima, iznimno niskim cijenama i prekrasnim plažama indijska savezna država Goa je mjesto koje se jednostavno mora posjetiti prije smrti.

Spakirajte torbe i uvjerite se da hipici nisu izumrla vrsta.

Kathmandu (Nepal)

Kathmandu je ono što bi se reklo ‘konačno odredište svakog pravog hipika’. Glavni grad Nepala je 60-ih pretvoreno u čarobno carstvo lakih droga i mira. Idealna destinacija za promociju svega što je hippie pokret zagovarao tih sezona.

Danas je cijela priča malo usporila, no u Freak Streetu možete bez ikakvih problema nabaviti vrlo kvalitetnu i jeftinu marihuanu, a vrhovi Himalaje će vam praviti društvo. U svakom slučaju bit ćete ‘high’

Vancouver (Kanada)

Ovaj šarmantni kanadski grad poklonike hippie kulture je privukao jako liberalnim zakonima vezanim za konzumaciju ‘trave’ te multikulturalnošću koja je vrlo bliska ideja pacifizma i svjetske ljubavi. Zanimljiva je činjenica da je Vancouver rodno mjesto Greenpeaca, a i dan danas ćete vidjeti stare hipike kako dugokosi i s pončom na ramenima tumaraju ulicama .

Chefchaouen (Maroko)

Ovaj grad egzotičnog imena vrlo je zanimljiv putnicima namjernicima i umjetnicima željnim nekog prošlog vremena. Živopisni stari grad s plavo obojanim kućama okružen je planinama i jedno je od populanijih marokanskih destinacija. Iako bi ljepotom mogao biti zasjenjen od Marakkecha ili Tangera popularnost može zahvaliti tituli umjetničkog grada.

Panajachel (Gvatemala)

Popularna Pana se smjestila na obale jezera Atitlan i glasi kao top destinacija ovog tipa u Centralnoj Americi. U ovom gradu živi najviše stranaca u cijeloj Gvatemali tako da bi se moglo dogoditi da sretnete davno izgubljenog prijatelja kako dugokos radi kao konobar u nekom od beach barova.

Ipak posljednjih godina Panajachel postaje sve više komercijaliziran te umjesto ‘oldschool’ hipika Gvatemalu uglavnom posjećuju turisti koji bi dugokosce slikali kao atrakciju.

Arembepe (Brazil)

Ova tropska oaza u brazilskoj saveznoj državi Bahiji je jedno od omiljenih destinacija rock zvijezde Micka Jagera i njegove davno preminule kolegice Janis Joplin. Caetano Veloso i Gilbert Gil, brazilske kulturne ikone, kazali su kako je ovo mjestašce božiji dar i kako u njemu svatko može naći mjesto za sebe.

Valja napomenuti da je Armebepe smješten nedaleko prve brazilske hippie kolonije, sela Carantinguia.

Christiania (Danska)

Ne tako davno Christiania je bila danska mornarička baza, no pod utjecajem nekolicine slobodoumnih pojedinaca transformirana je u oazu alternativnog životnog stila. Zanimljivo je da je Christiania danas povelika zajednica umjetnika i ljubitelja prirode koji žive u pomalo ekscentričnim kućama koje jasno ocrtavaju nekonformizam njihovih stanovnika.

Nimbin (Australija)

Malo mjesto smješteno u Novom Južnom Velsu sačuvalo je kulturno posebnost sve do današnjih dana. Značajan utjecaj na ovo mjesto imaju australski domoroci poznatiji pod imenom Aboridžini. Nimbin je jedan od centara hippie kulture od 1973.godine kad je u njemu održan Aquarius festival. Marihuana i prerađevine napravljene od ove biljke su jako raširene u samom Nimbinu, a organi reda nisu pretjerano zainteresirani za protjerivanje ove navike iz hippie oaze.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap