Pretraga

Top 20 najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj

A- A+

Prosječna mjesečna neto plaća u rujnu 2014. iznosila je 5 442 kuna, što je nominalno 1,3 posto, a realno 2 posto manje u odnosu na kolovoz, objavio je podatke Državni zavod za statistiku. Dodajmo i da je prosjek za devet prvih mjeseci ove godine 5 502. U tekstu donosimo prosječne plaće za 20 najplaćenijih zanimanja, prema dakle posljednjim službenim podacima, onima za deveti mjesec ove godine.

Državni zavod za statistiku je objavio visinu prosječne plaće za rujan ove godine,  a ona iznosi 5 442 kune. To je manje za nominalnih 1,3 posto te realnih 2 posto u odnosu na kolovoz. Kada je pak riječ o prosjecima za pojedina zanimanja, treba reći da je najviša u rujnu (10 067 kuna) ,isplaćena zaposlenicima u zračnom prijevozu, dok je najniža u proizvodnji odjeće 2 990 kuna.

Izdvojeni članak

Trenutno 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Promet, računarstvo te naftne prerađevine

Kao što se može iščitati iz ljestvice najplaćenijih djelatnosti, one iz oblasti prometovanja i prijevoza, osim na prvom mjestu, na visokim pozicijama su se našle i djelatnosti vodenog prijevoza (6 904) odnosno skladištenje i prateće djelatnosti u prijevozu (7 277).

Nije prevelika novost ni da su vrlo dobro plaćena zanimanja iz područja računarstva i srodnih djelatnosti. Tako je programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima zauzelo prema prosjeku plaća u rujnu četvrtu poziciju, a telekomunikacije šestu.

Nafta i njena prerada, također imaju dva predstavnika u top 10 najplaćenijih djelatnosti.

Tablica: Top 20 djelatnosti s najvećom prosječnom plaćom isplaćenom u rujnu 2014.

Izdvojeni članak

Tri najtraženija zanimanja za visokoobrazovane u Hrvatskoj

Tekstil i zaštitarstvo zakovani za dno

No navedimo i nekoliko djelatnosti, koje se nalaze s druge strane normalnog životnog standarda.

Naime, djelatnicima u proizvodnji odjeće prosječna plaća u rujnu bila je čak 2 452 kune niža od ukupnog državnog prosjeka, odnosno 2 990 kuna.

Tek za 80 kuna su bile bolje plaćeni zaštitari odnosno prosjek njihove plaće u devetom je mjesecu iznosio 3 070 kuna.

Da su radnici u tekstilu u Hrvatskoj, gurnuti na sami rub egzistencije, svjedoči i podatak o trećoj najslabije plaćenoj djelatnosti. Naime, radnicima u proizvodnji kože i srodnih produkata, prosjek isplaćene plaće u rujnu iznosio je 3 154 kune.

Copy link
Powered by Social Snap