Pretraga

Tradicionalna navala na gimnazije i povećani interes za tehničke škole

A- A+

Završili su upisi u srednje škole, a iako je rok za objavu rezultata srijeda u 14h, neke srednje škole već su objavilie rezultate na svojim internetskim stranicama. Točan broj novih srednjoškolaca znat ćemo za dva tjedna, a mogućih mjesta u klupama bilo je više od 55,000.

ssblato.hr

Navala u gimnazije

Navale u gimnazije, koje čine tek manje od četvrtine svih srednjih škola, već su normalne pa se isto ponovilo i ove godine u Gimnaziji Karlovac.

– Mi smo danas posložili rang listu te će svi koji su se prijavili imati i mogućnost upisa. Naime, navala se odnosila na opći smjer tako da su se učenici koji se nisu mogli upisati u opći (a to su učenici sa 56 i 57 bodova) prebacili u jezični odnosno prirodoslovno matematički smjer. Tako da kod nas nema “nesretnih”, rekao nam je ravnatelj Damir Mandić.

Dodao je kako neke škole, kod velikih navala, moraju koristiti kriterije upisa koje nalažu da u slučaju istog broja bodova više učenika uzima prosjek na dvije decimale u sedmom i osmom razredu.

Prema Glasu Slavonije u Osijeku je velika navala, osim za gimnazije, već tradicionalno bila za Medicinsku školu.

Povećani interes za tehničke škole

Zanimljiva je i priča iz Mješovite industrijsko-obrtničke škole gdje su se popunili razredi za frizere, kozmetičare, pedikere i arhitektonske tehničare, a ravnateljica Snježana Erdeljac zadovoljna je što su se ove godine u prvom krugu prijavila tri zidara, prenosi Večernj list.

– Bila je veća navala nego prijašnjih godina, a prosjek bodova u odnosu na minimalni prag je za pet bodova veći. Naprimjer, za smjer optiku prag je bio 44 boda, ali upisat će ga učenici sa 49 ili više bodova, objašnjava nam ravnateljica Tehničke škole Ruđer Bošković, Đurđica Fuštar.

Na naš upit da objasni povećanje interesa, ravnateljica Fuštar istaknula je EU projekte i promociju tehničara za računarstvo te ju zato ne čude učenici sa 60 ili 61 bod koji upisuju Ruđer.

 Rezultati najkasnije u srijedu

Većina učenika se nakon upisa preselila online u Facebook grupu Upisi 2012 koja je u zadnjih par mjeseca postala glavno online okupljalište osmaša. Trenutačno je u grupi najčešće postavljeno pitanje tko je predao papire u koju školu i izmjena informacija o broju potrebnih bodova za pojedine škole.

Neke škole ne čekaju krajnji rok za objavu rezultata na oglasnim pločama nego su to već napravili putem svojih internetskih stranica. Tako je XV. gimnazija ili popularniji MIOC, koja slovi kao jedna od najboljih škola u državi već objavile rezultate upisa. Polovica od 266 upisanih imalo je preko 61 bod.

{edocs}my_documents/pdf/mioc_upisi2012.pdf,100%,600,link{/edocs}