Pretraga

Tragična priča dječje informatičke genijalke

A- A+

Vjerojatno vam ništa ne znači ime Arfa Karim i nemalo ćete se iznenaditi kad vam otkrijemo da je ona najveći mladi um 21.stoljeća. Točnije, bila je. Briljantna informatičarka iz Pakistana 2004. godine pozvana je osobno od Billa Gatesa u sjedište Microsofta, te tada stara samo devet godina postala najmlađi Microsoftov certificirani stručnjak. Munjevit uspon ove djevojke  tragično je završio ove zime kada je u dobi od 16 godina preminula od posljedica srčanog udara. Ovo je Arfina priča.

U seocetu Ram Dewali smještenom u središnjem Pakistanu ne tako davne 1995. rođena je djevojčica koja je trebala postati Bill Gates i Steve Jobs 21. stoljeća. Njeno je ime bilo Arfa Karim. Iako potječe iz ruralne sredine vrlo rano je njen potencijal izašao na vidjelo te joj je izniman informatički talent otvorio put ka zvijezdama.


Izdvojeni članak

Mali genije (14): Napisao knjigu na dva jezika i juri prema drugoj diplomi

Nakon što je u dobi od devet godina dobila Microsoftov certifikat,
zaradila je poziv od Billa Gatesa osobno. Arfa je osnivača Microsofta
oduševila svojim vizionarskim pogledom na IT te je i nakon njenog povratka u Pakistan nastavljena suradnja
između genijalne djevojčice i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

Tako je Arfa pod Gatesovim pokroviteljstvom dvije godine kasnije prisustvovala Tech-ed razvojnoj konferenciji pod nazivom Get ahead of the game u Barceloni. Ne treba napominjati da je Pakistanka bila najmlađa od 5 tisuća sudionika.

Arfa Karim je uz svjetska priznanja bila iznimno cijenjena i u domovini.
Tako je netom nakon povratka iz Microsoftovog središta 2009. godine
bila primljena i kod pakistanskog predsjednika i kod premijera, a u
narednih par godina pokupila je i većinu znanstvenih priznanja ove
mnogoljudne azijske države. Zanimljivo je da je u dobi od 10 godina dobila
nagradu Pride of Performance koja se u Pakistanu dodjeljuje za dugogodišnji radi i iznimna postignuća u nekom znanstvenom području.

Izdvojeni članak

Svira gitaru, sluša jazz i rastura na natjecanjima iz informatike

Otišla je ‘kći domovine’

Djevojčica je uz intenzivno obrazovanje u najboljim sveučilištima u domovini aktivno radila i na promociji svoje zemlje te je postala vrlo rano ambasador najveće pakistanske telekomunikacijske tvrtke.

Svjetski mediji i informatički stručnjaci su tvrdili da joj je samo nebo granica no nitko nije očekivao ono što se dogodilo krajem prošle godine. Malo prije njenoga 17. rođendana, Arfa je doživjela infarkt dok je učila u sveučilišnom kampusu u Lahoreu. Vijest je uzdrmala svjetsku informatičku zajednicu, a sam Bill Gates je tražio da joj se osigura najbolji mogući tretman, pa je čak i organizirao kardiološku konferenciju kako bi se pomoglo Arfi Karim.

No svi su ti napori ostali bez rezultata jer je djevojka 15. siječnja 2012. godine preminula. Netom nakon njene smrti tehnološki park u Lahoreu je promijenio ime te se sada naziva Arfa Software Tehnology Park.

– Otišla je kći domovine i jedan veliki genij, promucao je u suzama na Arfinom sprovodu pakistanski premijer i time rekao sve o njoj.

Copy link
Powered by Social Snap