Pretraga

Traže se rješenja: Zaklada za znanost nudi 14 milijuna za borbu protiv koronavirusa i njegovih posljedica

A- A+

Hrvatska zaklada za znanost raspisala je 14 milijuna kuna vrijedan natječaj za istraživanje borbe protiv pandemije, ali i društvenih posljedica koje ona ostavlja te obrazovanju na daljinu. Natječaj je otvoren do 20. travnja, a po projektu se može dobiti i do 1.500.000 kuna.

foto: CDC za Unsplash

U izvanrednim i za sve aspekte društva zahtjevnim okolnostima izazvanim virusom COVID-19, Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) u sklopu svoje misije i uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja daje potporu istraživačkim grupama koje mogu pridonijeti rješenju trenutačno najvećih istraživačkih izazova u sklopu globalne pandemije koronavirusa, s ciljem spašavanja ljudskih života te očuvanja zdravlja i dobrobiti stanovništva u Republici Hrvatskoj, kažu iz MZO-a.

Hrvatska zaklada za znanost objavila je novi, 14 milijuna kuna vrijedan natječaj zvan ‘Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije (IP-CORONA-2020-04)’.

Četiri područja

Istraživači do 20. travnja 2020. godine do 13:00 sati mogu prijaviti svoje istraživačke teme u četiri područja natječaja:

  1. Imuni odgovor i razvoj novih pristupa u dijagnostici COVID-19
  2. Razvoj novih cjepiva, tretmana, lijekova i pripravaka za inhibiciju COVID-19
  3. Društveni aspekti COVID-19 pandemije
  4. Obrazovni aspekti pandemije

I dok za prve dvije teme mogu dobiti između 600.000,00 i 1.500.000,00 kuna, za istraživanje društvenih i obrazovnih aspekata predviđeno je od 400.000,00 kn do 750.000,00 kn.

‘Znanost je ključna’

Vrste dopuštenih troškova su troškovi istraživanja, troškovi opreme i održavanja opreme, troškovi diseminacije i suradnje (do 150.000,00 kuna) te posredni troškovi koji su prihvatljivi u najvišem iznosu od 5% ukupnog iznosa traženih sredstava.

– Znanost je ključna za pronalazak izlaza iz ove izvanredne situacije jer samo znanstveno utemeljena rješenja i odluke mogu spasiti ljudske živote, ali i unaprijediti kvalitetu života općenito. I iz ranijih kriza vidimo da su je pobjeđivale države koje su u vrijeme krize ulagale u znanost i obrazovanje te uočile priliku za transformaciju i inovacije, rekla je ministrica Divjak.

 

Traže se rješenja: Zaklada za znanost nudi 14 milijuna za borbu protiv koronavirusa i njegovih posljedica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap