Pretraga

Treba li prijemni za upise u srednje donositi više bodova? Rezultati ankete pomalo iznenađuju

A- A+

Za upis u četverogodišnje srednje škole maksimalan broj bodova kojeg učenici ostvaruju kroz ocjene iz osnovne je 80. No zbog navale superodlikaša neke su škole morale uvesti prijemne ispite. Njime se ispituju znanja iz nastavnih predmeta posebno važnih za upis kandidata u pojedini program obrazovanja. Taj ispit može donositi najviše pet bodova. Anketa koju smo proveli na portalu kaže kako je značajan broj onih koji smatraju da bi prijemni prilikom rangiranja trebao imati istu ‘težinu’ kao i ocjene.

Foto: pixabay

U posljednjih nekoliko godina u školama izražen problem poplave odlikaša. Službeni podaci za ovu godinu u e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja još nisu objavljeni, ali oni od prošle kažu kako je polovina učenika u Hrvatskoj, njih 240.482 od 460.836, nastavnu su godinu završila s odličnim uspjehom. Zanimljiv je podatak da je čak petina učenika ostvarila uspjeh 5,0. U brojkama, to je 99.044 učenika. Nacionalni opći prosjek iznosio je visokih 4,38.

Dodatna provjera nosi najviše pet bodova

Ocjene su trenutno glavni element putem kojega učenici prikupljaju bodove za upise u srednje škole pa su pojedine škole, upravo zbog navale super odlikaša, morale uvesti prijemne ispite. Bez tog dodatnog elementa vrednovanja za njih je bilo nemoguće rangirati učenike prilikom upisa jer se znalo događati da je više onih s prosjekom 5,0 nego što je odobrena upisna kvota.

Dodatnom se provjerom, prema Pravilniku Ministarstva, ispituju znanja iz nastavnih predmeta posebno važnih za upis kandidata u pojedini program obrazovanja. Primjerice, za upis prirodoslovno-matematičke gimnazije u XV. gimnaziji Zagreb, prijemnim se provjerava matematičko znanje. Za upis prirodoslovne gimnazije u Prirodoslovnoj školi V. Preloga u Zagrebu prijemnim se provjerava znanje iz kemije, biologije i fizike.

Takav ispit smije donositi maksimalno pet bodova, dok ocjene kod upisa u četverogodišnje škole donose najviše 80. I upravo je to ono što mnogi propituju nakon ovogodišnjeg ljetnog upisnog roka – treba li prijemni donositi više bodova? Posebice kada se kada se ta stavka usporedi s drugim elementima vrednovanja, poput zdravstvenih teškoća ili loših socijalnih uvjeta, koje donose jedan bod.

Izdvojeni članak
učionica učenici razred

U Hrvatskoj broj superodlikaša porastao za 35 posto: Četvrt milijuna učenika prolazi s odličnim

Većina sudionika ankete želi da prijemni ima istu težinu kao i ocjene

Na portalu srednja.hr zato smo nakon ljetnog roka upisa proveli anketu među čitateljima. Pitanje je glasilo ‘koliko bi maksimalno bodova učenicima trebao donositi prijemni ispit za upis u srednje škole?’. Do trenutka pisanja ovog teksta (27. srpnja u 14:48h) u anketi je sudjelovalo 1.937 čitatelja.

Najviši udio sudionika, njih 38,51%, smatra da bi prijemni trebao donositi čak 80 bodova na upisima, odnosno isto onoliko koliko dobivaju učenici s prosjekom 5,0. No istodobno čak 25,55% sudionika ankete mišljenja je da prijemni uopće ne bi trebao postojati.

Da bi prijemni trebao donositi 40 bodova, što je polovina broja bodova koje donose ocjene, smatra 16,73% sudionika ankete. Oko 11% čitatelja koji su sudjelovali u anketi smatra da se sadašnji Pravilnik po ovom pitanju ne bi trebao mijenjati, odnosno da bi prijemi i dalje trebao donositi pet bodova. Gotovo osam posto glasača u anketi izjasnilo se kako ne zna koliko bi maksimalno bodova prijemni trebao donositi.

Upravo zbog velikog broja superodlikaša, posljednjih nekoliko godina sve se češće među odgojno-obrazovnim djelatnicima povlači pitanje potrebe male mature u osnovnim školama. Od toga za sada ništa, no u idućoj školskoj godini učenici će pisati nacionalne ispite koji se neće ocjenjivati niti će sljedeće godine služiti kao podloga za upise u srednje. Kako bi oni trebali izgledati, pročitajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap