Pretraga

Treba li se tjelesni ocjenjivati? Rezultati ankete mogli bi vas iznenaditi

A- A+

Na portalu srednja.hr ovih smo dana proveli anketu s pitanjem u kojoj smo čitatelje pitali treba li se tjelesni u školama ocjenjivati. Iako je bilo za očekivati da će mišljenja biti poprilično podijeljena oko ove teme značajna većina sudionika ankete odgovorila je da smatra da taj predmet ne bi trebao biti ocjenjivan.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

‘Treba li se tjelesni u školama ocjenjivati?’ – tako je glasilo pitanje u aktualnoj anketi na portalu srednja.hr. Tema je to koja je uvijek zapaljiva i potiče velike rasprave, pa je i bilo za očekivati da su mišljenja vrlo podijeljena. No, ovoga puta prevagnuo je stav onih koji su protiv ocjenjivanja.

Većina protiv ocjenjivanja

U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta sudjelovalo 3.345 čitatelja, a da se tjelesni ne bi trebao ocjenjivati smatra 65,01 posto njih. S druge strane, 29,49 posto sudionika reklo je da bi se taj predmet trebao ocjenjivati, dakle da po tom pitanju treba biti ravnopravan sa svim ostalim predmetima u školi. Preostali broj sudionika ankete, 5,71 posto, nije sigurno koja je opcija bolja – da se tjelesni ocjenjuje ili ne.

Podsjetimo, prema podacima koji su nedavno objavljeni u sklopu panel rasprave o pretilosti djece i mladih na KiF-u u Zagrebu, izneseni su podaci da je oko 65 posto odraslih u Hrvatskoj nedovoljno je aktivno. Statistika govori i da se događa visoki pad aktivnosti djece u osnovnoj školi – 90 posto djece na ulasku u osnovnu školu tjelesni dovoljno aktivno i imaju dobre životne navike, dok je na izlasku iz osnovne škole taj postotak samo 17 posto.

‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?’ tema je panela na konferenciji Obrazovanje na prekretnici

Je li za to ‘krivac’ nastava Tjelesne i zdravstvene kulture i trebali se i što mijenjati na tom predmetu? Upravo je to jedna od tema na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici, a o tome razgovaramo na panelu ‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?’.

Mirna Radojičić, profesorica TZK u II. gimnaziji Zagreb, Hrvoje Podnar, profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Antonio Vrabec, učenik i član Hrvatskog debatnog društva gosti su koji će nam ponuditi odgovore na izazove nastave iz Tjelesne i zdravstvene kulture. Među ostalim, razgovarat ćemo o tome čemu služi nastava tjelesnog u školama, zašto je važno imati takav predmet u školi, je li postojeći fond sati dovoljan te kakvi su prostorni uvjeti u školama i imaju li učenici na raspolaganju tuš ili je to pretjerano očekivati.

Konferencija se održava 7. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a popis svih govornika, kao i cijeli program, dostupan je ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike Obrazovanje na prekretnici ili preko Facebook događaja ovdje.


Povodom 11. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici čiji program pogledajte ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike Obrazovanje na prekretnici ili preko Facebook događaja ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap