Pretraga

Treba li ukinuti maturalce? Pitali smo vas za mišljenje, evo što kažete

A- A+

Nakon nedavne smrti učenika na srednjoškolskom maturalcu u Pragu ponovno se proteglo pitanje treba li ukinuti maturalce. Proveli smo anketu na našem portalu mislite li da maturalna putovanja treba ukinuti jer se učenici previše ‘opuste’ i nema dovoljno edukativnog sadržaja ili su oni ipak tu za nova prijateljstva i posjećene nove destinacije. Rezultati su vrlo jasni.

zabava plaža

Maturalac | ilustracija: Unsplash

Maturalci na kraju osnovne ili srednje škole mnogima su najljepši dio školovanja. Kako se na maturalcu u srednjoj školi uglavnom odlazi u inozemstvo, brojnima je to i prva prilika da posjete neku europsku turističku destinaciju poput Praga, Grčke ili Španjolske. Zbog nedavne smrti hrvatskog učenika na maturalcu u Pragu u anketi smo vas pitali treba li ukinuti maturalce i što mislite o njima.

Izdvojeni članak
zabava plaža

Treba li ukinuti maturalce? Pitamo vas za mišljenje, sudjelujte u anketi

Većina nije za ukidanje maturalaca

Od ukupno 1.648 odgovora većina vas do trenutka pisanja ovog teksta (14. travnja u devet sati) nije za ukidanje maturalaca. Ukupno 1.005 glasova, odnosno 61,02 posto, dobio je odgovor da maturalce ne treba ukinuti jer se učenici tako mogu sprijateljiti i posjetiti neku novu destinaciju.

Da je maturalce ipak potrebno ukinuti zbog nedostatka edukativnog sadržaja smatra 560 ispitanika, odnosno njih 34 posto. O ovom pitanju nije sigurno 83 ispitanika, odnosno 5,04 posto. Diskusije je bilo i u komentarima ispod članka o anketi. Neki smatraju da maturalce treba drugačije organizirati, dok drugi napominju da zbog jednog incidenta nije potrebno mijenjati stvari.

anketa treba li ukinuti maturalce srednja hr

Rezultati ankete ‘Treba li ukinuti maturalce’ 14. travnja u 9 sati | screenshot: srednja.hr

‘Ovo je iznimka, svaki maturalac će djeca pamtiti’

– Mama sam srednjoškolke koja također ide na maturalac krajem ljeta. Nažalost, tragedija je ovo što se dogodilo. No, ovo je iznimka, a svaki maturalac će djeca pamtiti za cijeli život, nadam se svi pozitivno, napisala je jedna čitateljica.

Brojni su oni koji smatraju da maturalac može doprinijeti i povećanju odgovornosti djece te njihovoj samostalnosti. Jedna čitateljica otvorila je i problem skupoće maturalaca jer se uglavnom odlazi na skupe destinacije, pa si neki to ne mogu priuštiti. Druga je čitateljica stoga predložila i neke druge moguće lokacije za maturalac.

– Možda bi ih samo trebalo drugačije organizirati? Jednom davno bila sam u planinarskom domu na Oštrcu, zimi, s grupom srednjoškolaca. Sve su radili sami, održavali vatru, kuhali obroke, prali suđe, a navečer se zabavljali. Uokolo ni dućana, ni kafića. Bilo je neponovljivo, zaključila je čitateljica.

Copy link
Powered by Social Snap