Pretraga

Trebaju li nacionalni ispiti biti uvjet pri upisu u srednju školu? ‘Ovo je samo uhodavanje’

Učenici osmih razreda do 31. ožujka pišu nacionalne ispite iz osam predmeta, Hrvatskog jezika, Matematike, prvoga stranog jezika, Povijesti, Geografije, Biologije, Kemije i Fizike. Mi smo tijekom prvog i drugog tjedna nacionalnih ispita proveli anketu o tome trebaju li rezultati nacionalnih ispita biti jedan od kriterija pri upisu u srednje škole. Rezultati su, očekivano, podijeljenog mišljenja.

učenika piše ispit

Foto: Unsplash

Prošao je prvi tjedan nacionalnih ispita za učenike osmih razreda, a i drugi se bliži kraju. Učenici će sve do 31. ožujka pisati ispite iz osam predmeta, a za one koje su već pisali ispričali su nam jesu li im ispiti bili teški. Tijekom prošlog i ovog tjedna na našem smo portalu proveli anketu o tome trebaju li rezultati nacionalnih ispita biti jedan od kriterija pri upisu u srednje škole.

Neznatno je više onih koji misle da je to nepotrebno

Od sveukupno 2.216 glasova u našoj anketi o tome trebaju li rezultati nacionalnih ispita biti jedan od kriterija pri upisu u srednje škole, koje smo pregledali danas, 24. ožujka do 17 sati, mišljenja su itekako podijeljena. Najviše je onih koji smatraju da rezultati nacionalnih ispita ne bi trebali biti kriterij za upis u srednju školu. Tog je mišljenja 51,94 posto naših ispitanika, odnosno 1.151 osoba.

– Nacionalni ispiti nemaju nikakvog smisla. Već dvije godine govore da će sljedeće godine utjecati na upise i stalno je ta sljedeća, to je užas, bio je jedan od komentara na anketu koju smo objavili na našem Facebooku.

Izdvojeni članak

Gotov je prvi tjedan nacionalnih ispita: ‘Testovi su lagani, najteže mi je bilo – otvoriti vrećicu’

‘Ovo je samo uhodavanje, za par godina postat će uvjet za upis u srednju školu’

S druge strane, 41,92 posto onih koji su sudjelovali u našoj anketi, odnosno 929 osoba smatra kako bi rezultati nacionalnih ispita ipak trebali ulaziti u kriterij pri upisu u srednju školu. Odgovor ‘Nisam siguran/na’ odabralo je 136 osoba, odnosno 6,14 posto ispitanika.

– Ovo je samo uhodavanje, za par godina postat će uvjet za upis u srednju školu, stoji u komentarima.

Rezultati ankete do 24. ožujka 2023. u 17 sati | Foto: Screenshot srednja.hr

‘Gradovi i općine plaćaju pripreme. To je sramotno i ponižavajuće uz tolike školske sate’

Neki smatraju da nacionalni ispiti imaju smisla, ali da je način na koji se provode pogrešan, dok drugi ne vide ništa sporno u vezi toga.

– Nacionalni ispiti imaju smisla jer se tako vidi uspješnost učenika, a i da se s druge strane vidi uspješnost i predanost učitelja i profesora edukaciji tih učenika. Svakodnevno negdje čitam da veći gradovi i općine, osim roditelja, plaćaju pripreme za mature. To je sramotno i ponižavajuće uz tolike školske sate, navodi naša čitateljica.

Izdvojeni članak
Učenik u učionici, papir na kojemu piše nacionalni ispiti

Imaju li nacionalni ispiti smisla ako se njihov rezultat ne uzima u obzir kod upisa u srednju školu?

Hoće li nacionalni ispiti ikada postati uvjet za upis u srednju školu – to nam tek predstoji za vidjeti

Osim toga, netko se požalio i na samu provedbu nacionalnih ispita, kao i na strukturu samih ispita.

– Nacionalni ispiti usred školske godine. Nacionalni iz matematike imao je minimalan prostor na papiru za rješavanje zadatka kao i priznavanje točno zaokruženog odgovora bez postupka, ističe se u jednom komentaru.

Kao i kod većine stvari i ovdje su mišljenja podijeljena, a hoće li nacionalni ispiti ikada postati uvjet za upis u srednju školu, to nam tek predstoji za vidjeti.

učenika piše ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap