Pretraga

Trebaju li učenici koji idu na natjecanja biti oslobođeni ispitivanja i nastave? Evo tko o tome odlučuje

Učenici koji sudjeluju na školskim, a posebice županijskim i državnim natjecanjima, često su zbog pripremanja oslobođeni usmenih i pisanih ispitivanja ili pak samog odlaska na nastavu tik pred natjecanja. Učenici se tako u potpunosti mogu posvetiti učenju za natjecanje. Ipak, kako smo doznali od nekih škola, ne postoji uobičajena praksa kako bi učitelji i nastavnici trebali postupati s učenicima koji idu na natjecanja. Stoga smo to upitali Agenciju za odgoj i obrazovanje koja je, uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nadležna za natjecanja i smotre.

učenika piše ispit

Foto: Unsplash

Natjecanja u školama u punom su jeku. Prema vremeniku natjecanja, kraju se približava većina županijskih natjecanja, stoga na red uskoro dolaze ona na državnoj razini. Za svako natjecanje učenici odvajaju i svoje slobodno vrijeme kako bi se za njega pripremili, stoga ih učitelji i nastavnici često oslobađaju trenutnih ispitivanja, odnosno odgađaju im neke obaveze za vrijeme poslije natjecanja.

Učenici mogu biti oslobođeni pohađanja nastave, ali ne i dolaska u školu

Agenciju za odgoj i obrazovanje (AZOO) koja provodi natjecanja pitali smo izdaje li preporuku treba li učenike koji idu na natjecanja osloboditi kakvih školskih obaveza ili pak nastavnih dana prije samog natjecanja. Kazali su nam kako u njihovoj nadležnosti nije davati preporuke vezane uz obveze učenika tijekom bilo koje razine natjecanja ili smotri.

–  Pedagoška je praksa da škole samostalno uz odluku Učiteljskog ili Nastavničkog vijeća za vrijeme pojedinih razina natjecanja oslobađaju natjecatelje pohađanja nastave, ali ne i dolaska u školu, kratko su nam rekli iz AZOO-a.

Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, rekla nam je kako su kod njih učenici oslobođeni nastave jedan dan prije županijske razine natjecanja i dva dana prije državne ili međunarodne razine natjecanja. Te dane, naglasila je Banić, učenici koriste za pripreme.

– Kada je riječ o učenicima koji su talentirani u mnogo područja, oni nas zamole da im izađemo u susret. To i činimo te takve stvari individualno dogovaramo na razini razrednog vijeća za svakog od njih, pojasnila je Banić.

Izdvojeni članak
olimpijada za djevojke

[FOTO] Čeka ih veliko natjecanje: Ove učenice nas predstavljaju na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke

Neki učenici oslobođeni pisanih i usmenih provjera

Neke škole učenike oslobađaju usmenih ili pisanih ispitivanja. Takvu praksu već godinama provode u V. gimnaziji Vladimira Nazora Split. Ravnateljica Ankica Kovač rekla nam je da su s pravilima i pravima za natjecatelje detaljno upoznati učenici i nastavnici.

– Učenici koji sudjeluju na školskom natjecanju oslobođeni su usmenog ispitivanja dan prije i na sam dan natjecanja. Na dan natjecanja su
oslobođenih i pisanih provjera znanja. Nadalje, učenici koji sudjeluju na županijskom natjecanju oslobođeni su usmenog i pisanog ispitivanja dva dana prije i dan poslije natjecanja. Na sam dan natjecanja oslobođeni su i pohađanja nastave, objasnila je Kovač.

Oni koji prođu na državnu razinu natjecanja u V. gimnaziji u Splitu oslobođeni su usmenog i pisanog ispitivanja tjedan dana prije natjecanja i tri dana nakon natjecanja.

Izdvojeni članak
kokteli na junior barmen cupu

Bez škole nema zanata: Pogledajte radove učenika ugostitelja na natjecanju za mlade barmene

‘Redovna nastava je temelj, a natjecanja su nadogradnja’

U XV. gimnaziji u Zagrebu, popularno zvanoj MIOC, čiji učenici svake godine postižu visoke rezultate na natjecanjima, oslobađanja od ispitivanja ili pisanih provjera nema. Ravnatelj Nikola Dmitrović kazao nam je kako takvo nešto ne prakticiraju.

– Redovna nastava je temelj obrazovanja, a natjecanja su nadogradnja. Naravno, svi nastavnici imaju razumijevanja te u pojedinačnim dogovorima s učenicima rješavaju konkretne situacije, napomenuo je Dmitrović.

Ipak, učenici zagrebačkog MIOC-a mogu koristiti nenastavne dane za pripremu za natjecanja. Dmitrović nam je spomenuo kako te dane natjecatelji mogu koristiti sukladno odluci Nastavničkog vijeća.

– Tako na primjer za županijsku razinu natjecanja, dan prije natjecanja je nenastavni, a za državnu razinu tri dana koja prethode natjecanju su nenastavna. To nisu slobodni dani, već nenastavni dani koje učenici provode u školi na organiziranim pripremama za natjecanja. Naravno, na dan održavanja županijske razine i tijekom održavanja državne razine učenici nisu u školi, već su na natjecanju, zaključio je Dmitrović.

Copy link
Powered by Social Snap