Treća zima i ponovno smrzavanje za vukovarske učenike


Vukovarci pokazuju da je učenje preko fejsa moguće

S prvom zimom još pretprošle godine pojavili su se problemi u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru. Kako su se učenici na nastavi smrzavali jer grijanja nije bilo, ravnatelj Đorđe Lukić bio je prisiljen prekinuti nastavu i objaviti izvanredne zimske praznike. Učenici su se smrzavali i prošle zime u tim istim prostorijama.

Radilo se o zamjenskim prostorima, jer matična zgrada Tehničke škole još nije obnovljena. Izvođači radova imali su financijskih problema, pa su radovi obustavljeni. Cijeli ovaj scenarij ponavlja se ispočetka i ove godine s drugim izvođačem radova.

Mješovita škola za djecu Hrvata i Srba u Vukovaru

Umjesto treće sreće, čini se da ih čeka treća godina smrzavanja

Srednjoškolci Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru, kao da nemaju pravo na obrazovanje. Ponovno im se javlja ista situacija kao i krajem pretprošle i prošle godine. Naime, prostori njihove škole renoviraju se već tri godine, te su oni dotad smješteni u prostorijama Radničkog doma.

Ta zamjenska zgrada Radničkog doma nije namijenjena za školske potrebe, stoga je jedino grijanje koje imaju ono kroz kalorifere.
– Naravno da grijalice nisu dovoljno velike da zagriju sav prostor, pa je u učionicama izrazito hladno, kazao nam je ravnatelj Đorđe Lukić.

Osim grijanja, jedna zamjenska učionica je potpuno izvan funkcije jer je toliko prokisnula da su u školi vodu morali skupljati u kantama.

Nijedan izvođač radova nije u stanju završiti obnovu škole

Matična zgrada škole u Borovu Naselju nikako da se obnovi, jer svaki put zapne s novim izvođačem radova. Trenutni izvođač pravdao se da su radovi stali jer je u financijskim poteškoćama, a kako je odstupio od vremenskog roka obnove Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je raskinulo ugovor s njim.

Sada se ponovno propisuje postupak javne nabave, nakon čega bi novi izvođač trebao nastaviti posao. – Posla na novoj zgradi ima još oko mjesec dana, po nestručnoj procjeni potvrdio je ravnatelj Lukić. Ponovno raspisivanje natječaja javne nabave može uz postupak žalbe može se odužiti na više mjeseci, a ne mora značiti da će treći izvođač radova biti discipliniran i u takvoj financijskoj situaciji da posao privede kraju.

Jovanović i Grčić kane put Vukovara ispitati situaciju

Ravnatelj Lukić navodi kako je slao dopise i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, ali odgovor do njega nije došao.
Obratili smo se MZOS-u te saznali kako će ministar Željko Jovanović zajedno s ministrom Brankom Grčićem poraditi na rješavanju ovog problema.

– Ministar Jovanović pomno prati problematiku vezanu uz obnovu te škole, javili su iz MZOS-a. Također se najavljuje i odlazak dvojice ministar u Vukovar kako bi ispitali na koji način pomoći školi i učenicima.

Kao i na kraju prošlogodišnjeg teksta, možemo se samo nadati da će vrijeme pokazati nešto pozitivno za ovih petstotinjak učenika.

Inače, ne preostaje im još jedna zima u jaknama na satu ili pak produženi zimski praznici koje će morati odrađivati kad se temperature povise.

Odgovori