Pretraga

Trećinu proračuna troše na obrazovanje, a sada ovaj hrvatski grad dobiva i prvu srednju školu

A- A+

Grad Umag čak trećinu svog proračuna izdvaja za obrazovanje i ulazi u gradove koji za tu svrhu namjenjuju najviša sredstva. Trenutno nema srednju školu, ali uskoro će ju umaški đaci dobiti. O gradni srednje škole govori se već više od pet godina, a nedavno je konačno postavljen i kamen temeljac. Uz to, u Umagu se planira i izgradnja visokoškolske institucije.

Foto: Grad Umag

Grad Umag nositelj je titule ‘grad djece’, nagrađuje učenike završnih razreda koji su s odličnim uspjehom završili sve razrede srednje škole, a za obrazovanje izdvaja čaj trećinu svog proračuna. Jedino što mu nedostaje jest srednja škola, ali i to će se uskoro promijeniti.

‘Županija nije izvršila svoju obavezu i izgradila srednju školu’

Nedavno je, naime, položen kamen temeljac za izgradnju umaške srednje škole. Vijest je ovo od iznimnog značaja posebice iz razloga što su u Hrvatskoj osnivači srednjih škola većinom županije.

Izdvojeni članak

Dugo se čekalo: Počela gradnja studentskog doma i menze u našem sveučilišnom gradu

– Još 2014. godine Grad Umag i tadašnji župan potpisali su pismo namjere o gradnji srednje škole u Umagu. Grad Umag je svoje obveze uredno izvršio te u više navrata nudio rješenje i sufinanciranje. No, umjesto odgovora Valtera Flege, županija je odabrala šutnju, župan nije već pet godina posjetio Umag, a županija nije izvršila svoju obvezu i izgradila srednju školu, pojašnjavaju iz Ureda gradonačelnika Vilija Bassanesea.

O važnosti obrazovanja gradonačelnik Bassanese govorio je i na samom događaju postavljanja kamena temeljca.

– Oduvijek je obrazovanje bilo temelj civilizacijske opstojnosti i pitanje uopće opstanka i napretka svake države. U slučaju Grada Umaga, pitanje je to našega prava, naše održivosti i uopće razvoja grada. Mi u Umagu samo želimo biti jednaki i kada smo različiti, želimo imati iste mogućnosti kao i ostali gradovi. Oni koji o tome odlučuju navedeno moraju razumjeti, a ne odmagati, jer obrazovanje nije političko pitanje, već je to civilizacijski doseg i zalog za našu budućnost za Umag, Istru, za Hrvatsku, rekao je tada Bassanese.

Tri etaže škole prostirat će se na 3.000 m2

Buduću školu Gradu nazivaju školom modernih tehnoloških znanja i informatičkih dostignuća, ali ne otkrivaju koje će srednjoškolske programe sadržavati. No, ono što je poznato jest da je cilj na cijelom prostoru površine pet hektara izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, dakle ne samo srednju školu nego čitav obrazovni kampus.

Izdvojeni članak

Krenula gradnja najmodernijeg doma u Hrvatskoj: Studenti će živjeti u pametnim sobama

– U zoni je predviđen prostor za buduću osnovnu školu te izgradnju sportske dvorane. Planirana je izgradnja visokoškolske institucije te društvene zgrade sa smještajem za buduće učenike i studente. Uz sve to, namjera je izgraditi poticajne stanove za profesorski kadar kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag, kažu iz Grada.

Riječ je o investiciji vrijednoj 350 milijuna kuna, pa će za izgradnju projekta ipak trebati neko vrijeme.

– Umag je postao primjer na nacionalnoj razini po ulaganju u obrazovanje, a već godinama izdvaja trećinu proračuna upravo za obrazovanje. No, ove godine Grad Umag učinio je korak više pa će u 2020. godini za obrazovanje izdvojiti čak 94 milijuna kuna. Umaška srednja škola, u prvoj fazi, prostirat će se na otprilike 3.000 m2 na tri etaže i na raspolaganju će imati 25 obrazovnih prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštivanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Za izgradnju prve faze utrošit će se 30 milijuna kuna, a po završetku iste nastavlja se s izgradnjom. Tijekom 2022./23. godine očekuje se dovršetak gradnje planirane investicije vrijedne oko 80 milijuna kuna, zaključuju iz Ureda gradonačelnika.

Copy link
Powered by Social Snap