Pretraga

Tri genijalna tinejdžera kreirala prijenosni punjač za mobitele

A- A+

Tri srednjoškolca iz Teksasa su tijekom svog školskog izleta došli na ideju da kreiraju mobilni punjač za mobitele. Nekoliko mjeseci kasnije to je postalo stvarnost, a prodaju ih po cijeni od 20 dolara i već sad imaju četrdesetak narudžbi.

Prazna baterija na mobitelu je nešto što se svakome od nas dogodilo makar jednom tijekom putovanja. Upravo ta sitna nezgoda je potaknula tri srednjoškolca iz Teksasa Davida Wilkinsa, Jose Angel Acostu i Juliana Sancheza kojima je za vrijeme školskog izleta sinula ideja kako bi zgodno bilo imati prijenosni punjač mobitela.

I što je za nekoga samo želja za ovu trojicu perspektivnih tinejdžera je postala stvarnost. Nakon što su se vratili s putovanja zatvorili su se u garažu i svoju ideju proveli u djelo.

Izdvojeni članak

Mladi i inovativni: Dubrovački dvojac osmislio aplikaciju za brzo slušanje vijesti

Od kutije i baterije do savršenog punjača

S obzirom da nisu imali neka velika početna sredstva, u izradi svog punjača su se poslužili nekim svakodnevnim stvarima. Izvor energije su najobičnije baterije smještene u metalnu kutijcu koje uz još nekoliko dijelova tvore njihov izum.

Osim što je prenosni punjač izuzetno jednostavan, mladići su ga ponudili na tržištu po izuzetno pristupačnoj cijeni. – Odlučili smo napraviti nešto efikasno i dovoljno jeftino kako bi bilo dostupno širim masama. Već sada imamo četrdesetak narudžbi po cijeni od 20 dolara, otkrio je Acosta za NBC Latino.

Kako sami kažu često ih kolege u školskim klupama nazivaju geekovima i štreberima jer međusobno komuniciraju jednim jezikom koji obiluje stručnim izrazima i skraćenicama. No tvrde kako ih to ne smeta te da ih ništa neće spriječiti da ostvare svoj san, a to je da žive od posla u kojem uživaju.

Izdvojeni članak

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

Superpunjač i automobil na lajkove

Jose, Julian i David su samo dio novog inovatorskog vala koji je zahvatio Ameriku od početka ove godine. Jednu drugačiju alternativnu metodu punjenja mobitela je u travnju široj javnosti predstavila 18- godišnja Eesha Khare iz Kalifornije.

Njen izum kao da ima supermoći. Naime, konstruirala je punjač koji je u stanju ‘natankati’ mobitel za samo 30 sekundi. Tajna je u kompresiranju velike količine energije u malom prostoru koja potom izbija na površinu.

Zanimljivo alternativno ‘gorivo’ osmislila je i grupa tinejdžera iz Missourija koji su nedavno kreirali Minddrive. Izum je to koji možda krije potencijal da promijeni percepciju energije kao takve. Naime, automobil koji su izradili u sklopu školskog programa vozi na lajkove i hashtagove odnosno napaja se interakcijom na društvenim mrežama. Nezamislivo, zar ne?