Pretraga

Tri stvari koje redovno odgađamo, a da ih jednostavno napravimo život bi nam bio nemjerljivo bolji

A- A+

Odgađanje uvijek ima cijenu, a upravo sada je savršena prilika za suočiti se sa svime što smo izbjegavali. U tijeku je Svjetski i Europski tjedan novca, a osim popisa stvari koje odgađamo iako bi nam život bio lakši i novčanik puniji kad bismo ih obavili (koji će vas, nadamo se, inspirirati), donosimo i nagradni kviz u kojem možete osvojiti Huawei Tablet i deset CineStar poklon kartica u vrijednosti od 100 kn!

Postoje radnje koje često odgađamo, a da ih jednostavno obavimo, bili bismo zadovoljniji i sigurniji | Foto: Unsplash

U zamku odgađanja se upada ovako: ako zadatak nema rok, nitko nas neće pitati jesmo li ga obavili, stoga može pričekati sutra – i tako svaki dan. Želimo li se uvjeriti da je skroz okej, primjerice, još malo odgoditi spremanje ormara koje planiramo već mjesecima, naš se mozak odmah pretvori u vrsnog pregovarača. Odjednom smo u stanju osmisliti čitavu knjigu razloga zašto trebamo – ne, zašto zaslužujemo još jedan dan odmora.

Naravno, što duže odgađamo, to nam je teže uhvatiti se u koštac s obvezama. U stvarnosti duže provedemo razmišljajući o obvezama nego što nam treba da ih obavimo. No nakon što ih riješimo, shvatimo da nam je život zbog toga puno sretniji i lakši.

Stoga, kako bismo se s njima suočili, napravili smo popis upravo takvih aktivnosti koje mnogi od nas odgađaju iako će nam njihovo obavljanje poboljšati život. Osjećat ćemo se bolje jer smo napravili nešto korisno za sebe, bit ćemo sigurniji i zdraviji, a čak bismo mogli i uštediti novac. Ovaj tekst shvatite kao onaj ‘poguranac’ koji vam je trebao da prelomite i jednostavno ih obavite!

1. Odlazak zubaru

Posjet zubaru, dermatologu, ginekologu ili bilo kojem liječniku kojeg izbjegavamo iako znamo da bismo ga trebali viđati najmanje jednom godišnje, potvrdit će mnogi, često se odgađa. Odgađanje ćemo racionalizirati na različite načine. Možda ćemo si reći da smo, primjerice, posve zdravi i da nikad prije nismo imali zdravstvenih problema. Pri tome lako zaboravimo kako će nas eventualni zdravstveni problemi koštati vremena i novca, a jedini način da ih preveniramo su redovni godišnji posjeti liječniku.

tjedan novca

Odgađate posjet zubaru? Baš zato biste ga trebali obaviti! | Foto: Pexels

2. Odjava pretplata koje plaćamo, a ne koristimo

Plaćate HBO, Netflix, Spotify, Deezer i YouTube Premium, ali što od toga zapravo i koristite? Budući da su relativno povoljne i možemo ih napraviti u nekoliko klikova, nad pretplatama lako izgubimo pregled. Ako smo stvarno iskreni sami sa sobom, neke pretplate bismo mogli odmah eliminirati. To uključuje digitalne pretplate, kao i one fizičke, primjerice članstvo u teretani u kojoj ste bili jednom u životu. Vođenje računa o pretplatama najbolji je način za odgovorno upravljanje našim financijama, jer sitni se iznosi brzo zbroje i prerastu u značajan trošak.

3. Ugovaranje osiguranja

Vrlo često o osiguranju ne razmišljamo sve dok nam ne zatreba, a tada obično bude prekasno. Polica osiguranja zaštitit će nas od značajnih financijskih gubitaka. Primjerice, skrivite li prometnu nesreću, obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti pokrit će nastalu štetu. Ako ga niste ugovorili, štetu snosite sami. Osim ove vrste osiguranja, postoje još i kasko osiguranje, osiguranje imovine, putno osiguranje i osiguranje od nezgode, zdravstveno osiguranje te životno osiguranje i druge vrste osiguranja.

Mnogi o osiguranju ne razmišljaju jer misle da se nesreće njima neće dogoditi i zato odgađaju ugovoriti svoju policu. No jeste li znali da su osiguratelji u Hrvatskoj samo u 2021. godini isplatili preko 5,7 milijuna šteta čija se vrijednost penje preko 7,3 milijardi kuna? Osim toga, ugovoriti policu osiguranja nikad nije bilo lakše jer se to sada može obaviti i preko interneta. Više informacija o tome pronađite u vodiču kroz osiguranja kojeg je objavio HUO.

Osiguranje možete ugovoriti i preko interneta što značajno olakšava stvari | Foto: Unsplash

Sudjelujte u nagradnom kvizu

Hrvatski ured za osiguranje već niz godina sudjeluje u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca. Taj tjedan posvećuju nizu aktivnosti koje potiču svijest o važnosti financijske edukacije na području osiguranja. HUO i portal srednja.hr i ove su se godine udružili te povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca organiziramo nagradni kviz!

Nagrade su zaista vrijedne, a pravila jednostavna. Glavna nagrada je tablet Huawei MatePad T10s (4GB/128GB, Wi-Fi). Za one koji ne osvoje glavnu nagradu, imamo utješne: deset CineStar poklon kartica u vrijednosti od 100 kuna. Nagradni kviz možete igrati na našim Instagram Storyjima, a kako biste na pitanja odgovorili točno, pročitajte vodič o osiguranju. Sva pravila pogledajte u objavi ispod članka ili posjetite naš Instagram profil.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Hrvatskog ureda za osiguranje

osoba spava u krevetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap