Pretraga

Troje mladih u Saboru – Državna sramota i točno koliko zaslužujemo

Nakon sramotnih izbornih lista na kojima je bilo vrlo malo žena i očekivanih 14,5 posto koje su izabrane u Sabor, evo vam još jedne statistike koja će vas zgroziti život na otprilike tri i pol minute. Od 151 mjesta u osmom sazivu Sabora imat ćemo tek tri osobe mlađe od 30 godina.

foto: wiki

Žene su puno organiziranije te ćemo opravdano(!) još puno analizirati zašto ih ima toliko malo u sazivu, a za 1,98 posto mladih u Saboru neće biti nikakvih epohalnih naslova niti analiza. Već vidim pitanje – Je li Sabor uopće prikladno mjesto za mlade?

Demografija kaže da smo bitni

Argumentaciju možemo započeti s demografijom. Otprilike 500.000 mladih ili 13,5 posto biračkog tijela je unutar dobne skupine od 18 do 29 godina. U istom trenutku ne možemo utvrditi ni koliko ih se iseljava iz zemlje, jer za to čekamo podatke iz Dublina i Berlina.

Imamo dva ministarstva koja nas se direktno dotiču, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo socijalne skrbi i MLADIH. Većina niti ne zna da je donedavna potpredsjednica Vlade Milanka Opačić u nazivu svojeg resora imala riječ mladi, a kako bi i znali kada je to organizacija koja o politikama mladih ne zna gotovo ništa, što ukazuju njihovi rezultati.

Mladi se iseljavaju, a najmlađi zastupnici u četrdesetima

Gotovo 80.000 mladih je trenutačno na stručnom, a na saborskoj razini se nitko ne brine o njihovu interesu. Možda je razlog tome što političke stranke iskorištavaju mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, a nakon godinu dana traže nove ljude za stručno umjesto da stare zaposle?

U V. jedinici ‘najmlađi’ zastupnik ima 42 godine, a zanimljivo, to je jedinica koja se podcrtava kao ona iz koje se najviše mladih iseljavaju. Mozgat će ti saborski zastupnici kako zaustaviti odljev mozgova, bez da će pitati mlade što misle o tome. Isto kao s reformom kurikuluma u koju su uključeni naši najbolji profesori, ali niti jedan student i srednjoškolac. Odnosno, studentica i srednjoškolka, s obzirom na to da me porazna statistika mladih u Saboru jednako boli kao i postotak žena u njemu.

Mladež HDZ-a produžila vijek mladosti za šest godina

U Domoljubnoj koaliciji tijekom izborne noći se znalo da Karamarko dolazi održati govor kada se Mladež krenula redati i mahati na pozornici, a politički domet tijekom kampanje bio im je davanje rječnika engleskog Ingrid Antičević-Marinović. U zemlji s toliko malo mogućnosti za mlade to je bio njihov apsolutni vrhunac konstruktivnosti i metoda s kojima dospijevaju u medije. Pravo je čudo što su Josip Bilaver kao predsjednik Mladeži HDZ-a i njegov kolega Ivan Radić uspjeli ući u Sabor.

Međutim, o Bilaveru se kao glavnom oporbenjaku mladih u zadnje četiri godine nije moglo čuti ništa o reformi kurikuluma, stručnom osposobljavanju, strategiji znanosti i obrazovanja te iseljavanju mladih. Što bi se i moglo čuti kada Mladež HDZ-a prema Članku 4. Internog Pravilnika mlade klasificira kao osobe od 18 do 35 godina, premda sve institucije govore da smo mladi do 29 godine. Mladež služi kao politička škola demagogije, a instruktori su stariji i iskusniji saborski zastupnici. Kada nema mjesta za doživotne pozicije kod zastupnika i načelnika, najlakše je produžiti vijek mladosti čarobnim napitkom za šest godina.

Predsjednik Foruma SDP-a Nenad Livun ima plašt nevidljivosti

U četiri godine Kukuriku koalicije predsjednik Foruma SDP-a Nenad Livun je apsolutno nepoznat javnosti i mladima. SDP je u predizbornim parolama tvrdio da su im mladi jako bitni, dok su u istom trenutku Livuna u VII. Izbornoj jedinici smjestili na devetu poziciju. Po defaultu, čelnik mladih trebao bi biti uz ministra obrazovanja te aktivno pratiti njegov rad zastupajući interese mladih, međutim, njega nema nigdje.

Treća mlada osoba u Saboru je Ivan Sinčić za kojeg se može reći da se nije oslanjao na već etabliranu političku školu nego je izradio nešto od nule, što je svakako pohvalno. Nevjerojatno je što nema nikakav stav o obrazovanju niti o položaju mladih u zemlji, a on bi u reakciji vjerojatno rekao je preduvjet svemu monetarna politika.

Tri mjesta u Saboru su točno koliko zaslužujemo

Politički funkcioneri nemaju interesa prepustiti prostor mlađima, agilnijima i digitaliziranijima od sebe, a članovi mladeži velikih stranaka nemaju strateškog kapaciteta sjesti za stol i dogovoriti zajedničku platformu za mlade, bez obzira tko bio na vlasti.

Daleko smo mi od pozicije u kojoj je pred nekoliko godina bila njemačka stranka SPD kada je mladež stranke glasovala protiv koalicije s CDU Angele Merkel. Nisu odobravali politiku prema mladima, a izgubili su na stranačkom referendumu jer ih je bilo premalo. Međutim, pokazali su svoj jasan stav i interes prema temama mladih, a čelnici stranke su se našli u nezgodnoj situaciji kada su ih morali moljakati za glasove.

Možete li uopće zamisliti da Mladež HDZ-a ili Forum SDP-a glasa protiv neke koalicije ili odluke jer ne slažu s politikom za mlade koju ta koalicija donosi? Ne mogu ni ja, ali zato mogu zamisliti Sabor s tri mlade osobe. Točno koliko zaslužujemo.

Komentar je stav autora

Troje mladih u Saboru – Državna sramota i točno koliko zaslužujemo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap