Trud i rad im se isplatio: Najbolji učenici jedne hrvatske županije dobili po 2.500 kuna

Splitsko-dalmatinska županija i ove je godine svojim najboljim učenicima, onima koji su postigli neko od prva tri mjesta na državnim natjecanjima, podijelila priznanja i nagrade. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, po 2.500 kuna dobili su oni najbolji – državni prvaci, 2.000 viceprvaci, a za treće mjesto nagrada iznosi 1.500 kuna. Prema riječima župana Blaženka Bobana, ukupno je tako županija za ovu svrhu iz proračuna izdvojila oko 280.000 kuna.

Foto: službena web stranica Splitsko-dalmatinske županije| www.dalmacija.hr

Proteklog se utorka u amfiteatru Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu okupilo 72 mentora i još najmanje toliko učenika, te nekolicina njihovih roditelja. Splitsko-dalmatinska županija dodijelila učenicima je dodijelila priznanja i nagrade jer su na državnim natjecanjima u 2019. godini osvojili jedno od prva tri mjesta.

Za prvo mjesto na državnom 2.500 kuna

Izašao popis najboljih učenika u Hrvatskoj: Jedan od njih dobiva čak pet Oskara znanja

– Danas sam izuzetno zadovoljan i sretan. Imamo 72 mentora koji su radili s nagrađenim učenicima. Donijeli smo odluku da prvonagrađenima na državnoj razini dodijelimo 2.500 kuna, drugonagrađenima 2.000 kuna, a trećenagrađenima 1.500 kuna, uključujući i mentore svih učenika. U proračunu smo osigurali oko 280.000 kuna za tu svrhu. Ono što iznad svega najviše veseli je podatak da se svake godine broj izvrsnih učenika sve više povećava, rekao bih tih ‘malih lumena’ koji prezentiraju Splitsko-dalmatinsku županiju na nacionalnoj razini. Uostalom ovih dana je popularna tema i državna matura. Jedna učenica koja je riješila stopostotnim učinkom testove iz matematike i fizike, kao jedina u svojoj generaciji dolazi upravo iz naše županije. Na takve stvari trebamo biti ponosni i reći sami sebi da je smjer koji smo zacrtali ispravan. Idemo i dalje jer planiramo u suradnji sa srednjim školama organizirati i međunarodnu školu. Vjerujem da ćemo s tim programom krenuti u dogledno vrijeme, kako bi djeca izmjenjivala kontakte i iskustva s djecom drugih zemalja, a mi s druge strane osigurali učenje djeci iz drugih država, kazao je prilikom dodjele nagrade splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Kako je istaknuo u svom pozdravnom govoru, prošle godine uvedene su i nagrade za učenike strukovnih škola kao i za skupne aktivnosti učenika.

– Ove godine skupno njih 11, 20 prvih nagrada, 31 druga nagrada i 35 trećih nagrada. Vi koji ulažete toliko truda u ovo što radite najbolje znate da ništa u životu nije slučajno. Dragi mladi prijatelji, hvala vam u ime cijele Splitsko dalmatinske županije. Hvala vam što ste i mene danas ispunili srećom jer gledajući vas ovako izvrsne dajete mi dodatni elan i energiju za sve zadatke koji pred nama stoje. Nastavite i dalje pronositi znanje naše županije, vašeg mjesta ili grada iz kojeg dolazite. Moram zahvaliti i vašim mentorima koji su zajedno s vama bili na putu rezultata kojeg ste postigli, istaknuo je Boban.

‘Za uspjeh je potrebno puno rada’

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

Na dodjeli nagrada u ime učenika govorio je Bartul Bućan iz III. gimnazije Split (MIOC).

– Osvojio sam već nekoliko medalja na međunarodnim natjecanjima. Zadnja u nizu bila je Portugalu gdje sam osvojio srebrnu medalju. Ističem da je za uspjeh potrebno puno rada. Potrebno je raditi, a ne odustajati i pronaći neki svoj vlastit cilj koji će vas uvijek gurati naprijed vjerujući u samog sebe. Lijepo je vidjeti da postoje institucije koje cijene ono što mi radimo, jer u cijelu ovu priču uloženo je puno truda, kazao je Bartul.

Dodaje, cilj mu je upisati neko od stranih sveučilišta, jer želi studirati modernu fiziku, a za takav studij u Hrvatskoj baš i nema izbora. A izvrstan rezultat na državnim natjecanjima, osim ove nagrade, učenicima donosi i izravan upis na pojedine fakultete. Važnim je to ocijenio Mislav Balić, državni prvak iz kemije i također učenik III. gimnazije.

– Veliki trud uložio sam sve ove godine u dugotrajan i ustaljeni rad koji mi je u konačnici omogućio dosta poznanstava koja sam stekao kao i mogućnosti koje su mi otvorene. Tu prije svega mislim na direktan upis na kemijski odsjek PMF-a. Sljedeći tjedan sudjelujem na kemijskoj olimpijadi u Parizu gdje očekujem dobar rezultat, kazao je Mislav.

Mentorica i profesorica kemije u istoj školi, Žana Matić, zahvalila je Županiji i istaknula kako je jako zadovoljna uspjehom učenika splitskog MIOC-a na državnoj maturi.

– Mnogi će kazati kako je bilo teško, iako je to individualno pitanje. Talenata među učenicima ima svake godine sve više, ali njihove talente prepoznati i raditi s njima. Cilj nam treba biti da ti mladi ljudi koji su stekli svoje znanje ovdje, u konačnici svoje znanje i iskustvo nakon završetka svog obrazovanja i primjenjuju upravo ovdje, Zaključila je profesorica Matić.

One comment

Odgovori