Pretraga

Tržište ih traži, a država tjera u inozemstvo: Stotine magistara zdravstvene struke ne može raditi zbog apsurda u Zakonu

A- A+

Zakonom o djelatnostima u zdravstvu uređuje sadržaj i način djelovanja, standard obrazovanja, uvjeti za obavljanje djelatnosti, dužnosti i slično, između ostalog, stručnih prvostupnika medicinsko-laboratorijske dijagnostike. U akademskoj godini 2013./14. na Medicinskom fakultet u Osijeku odobren je i pokrenut i diplomski studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike, po čijem završetku diplomirani stječu naziv magistra struke. I tu nastaje problem, ta razina obrazovanja nije definirana u spomenutom Zakonu o djelatnostima u zdravstvu, zbog čega stotine magistara te struke ne može dobiti licencu za rad niti se zaposliti u struci.

Foto: Pixabay/vlada.gov.hr

Kako donosi današnje izdanje Jutarnjeg lista, magistri medicinsko-laboratorijske dijagonstike, s njavišim akademskim stupnjem u struci nisu izrijekom navedeni u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu, a zbog svojih kompetencija kojima mogu zaokružiti čitav tehnološki proces u laboratoriju, liječnici bi ih vrlo rado voljeli vidjeti u svojim timovima.

No, to neće biti tako skoro, točnije, sve dok Vlada ne odluči izmjeniti spomenuti Zakon u kojemu njihova obrazovna razina magisra medicinsko-laboratorijske dijagonstike ne postoji. Naime, Zakon je donesen prije šest godina, kada ove razine obrazovanja još nije bilo, a unatoč priznatom studiju i činjenici da je Ministarstvo obrazovanja sufinanciralo školarine za današnje magistre medicinsko-laboratorijske dijagonstike, još uvijek nije izmijenjen. Zbog toga stotine ovih mladih magistara ne može na stručno osposobljavanje po završetku kojega dobivaju licencu za rad, a samim time ne mogu se ni zaposliti u struci.

Ministarstvo zdravlja niječe postojanje diplomskog studija koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja

Izdvojeni članak

Završili školu za dentalne asistente u Splitu pa već 7 mjeseci ne mogu ni stažirati ni na burzu

– Osjećam se jadno, necijenjeno, namagarčeno, idiotski. Naš diplomski studij je odobren, prošao je reakreditaciju, tržište nas treba, ali država koja je mnogima od nas platila čitav studij, očito ne mari. U ovome trenutku za nas nekoliko stotina u Hrvatskoj nema radnog mjesta, nema budućnosti, kazala je za Jutarnji list, 25-godišnja magistrica iz Osijeka.

Mladi magistri su se po naputku Ministarstva obrazovanja obratili Ministarstvu zdravstva odakle im stiže potpuno asurdan odgovor ministra Milana Kujundžića, u kojemu stoji, piše Jutarnji list, da je Zakon o djelatnostima u zdravstvu propisao temeljnu obrazovnu razinu kao stručni preddiplomski studij.

– Štoviše, stručni preddiplomski studij nema mogućnost nastavljanja studija kojim se stječe naziv magistar medicinsko-laboratorijske dijagnostike, odgovorio je Kujundžić magistrima  uz dodatak da će se ‘prilikom sljedeće izmjene Zakona o djelatnostima u zdravstvu razmotriti njihova obrazovna razina.’

Dakle, proizlazi zaključak da Ministarstvo zdravstva ne priznaje studij kojeg je Ministarstvo obrazovanja odobrilo i plaćalo školarine dijelu studenata. Ministrica Divjak pozvala je odgovorne da nađu rješenje za ovaj problem i zaustave odlazak mladih.

Treći slučaj u dvije godine

Izdvojeni članak

Prosvjed medicinskih sestara: Ne možemo raditi zbog neusklađenih propisa

Gotovo identična situacija dogodila se 2015. godine. Stotinjak maturanata prve generacije dentalnih asistenata iz Zdravstvene škole Split prvotno je dobilo infomacije kako je svjedodžba o završetku školovanja licenca za rad. Kada su se pokušali zaposliti, dobili su odgovor da je to nemoguće bez stručnog ispita. A Ministarstvo zdravstva nije im dopustilo polaganje stručnog ispita jer nije postojala zakonska regulativa koja omogućava polaganje ispita za to novo zvanje dentalnog asistenta.

Nakon javne pobune maturanata kroz medije, Ministarstvo je ipak donijelo novi Pravilnik o dopuni pravilnika o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika koji regulira obvezu odrađivanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita za dentalne asistente.

Podsjećamo, problema s dobivanjem licence u siječnju ove godine imalo je i petstotinjak prvostupnica sestrinstva. Tadašnji propisi Ministarstva zdravstva, obrazovanja i Komore medicinskih sestara nalagali su različite stvari pa tako prema dopisu Ministarstva zdravstva, studenti koji su studij upisali akademske godine 2013./2014., nisu bili obvezni odraditi pripravnički ispit i polagati stručni ispit, nego je nadležna Komora medicinskih sestara, koja je dužna izdavati licence za samostalan rad. Zbog toga se petstotinjak medicinskih sestara nije moglo prijaviti na pripravnički staž, ali ni javljati na natječaje za posao koji zahtijevaju licencu za rad. I ova je situacija bila riješena tek nakon prosvjeda i medijskih istupa oštećenih.

Danas su mladi magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike na burzi, ne može im biti odobreno stručno osposobljavanje s prvostupničkom diplomom i ostaju traženi, ali nezaposleni sve dok saborski zastupnici ne odluče to promijeniti. A dok se oni usuglase njih stotine već bi mogle biti na putu u neku drugu zemlju, onu koja će njihovo znanje maksimalno iskoristiti za svoj boljitak.

Tržište ih traži, a država tjera u inozemstvo: Stotine magistara zdravstvene struke ne može raditi zbog apsurda u Zakonu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap