Pretraga

U 48. godini preminula omiljena nastavnica: ‘Naša škola više neće biti ista. Otišla je naša Maja’

A- A+

Ogromna tuga ovih dana vlada hodnicima Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar – u 48. godini života preminula je nastavnica i akademska slikarica Maja Pavin Radac. Iz škole su se od nje oprostili dirljivim riječima, ističući kako je jedna od prvih zaposlenika koji su sudjelovali u razvoju Škole. Voljela je, navode, svakog učenika, razumjela ih i pomagala te bila uz njih uvijek kada je trebalo.

Maja Pavin Radaljac

Maja Pavin Radaljac|foto. PŠPUD Zadara/Pixabay

‘Naša škola više neće biti ista. Otišla je naša Maja’ – tim su riječima iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar oprostili od nastavnice i akademske slikarice Maje Pavin Radac. Preminula je nakon duge i teške bolesti u 48. godini života, a sahrana će se održati ovog četvrtka u 14:15 sati na Krematoriju Mirogoj.

Jedna od prvih koji su sudjelovali u razvoju škole

Kako navode iz ŠPUD Zadar, bila je najdraža nastavnica generacijama učenika, nezaboravna kolegica, voljena prijateljica, divna i duboka slikarica, vrhunski čovjek s dušom velikom kao planina.

– Njena smrt odjekuje velikom tugom od koje se šuti, baš kao što je njen život odjekivao radošću od koje se pišu pjesme i slikaju slike. Otišla je naša Maja i nikad nam neće prestati nedostajati, poručuju iz ŠPUD-a.

Poseban nekrolog nastavnici Pavin Radac napisala je Marjana Bakmaz koja se prvo potpisala kao prijateljica, a onda ravnateljica ŠPUD-a, što pokazuje koliko je bila omiljena i u kolektivu.

– Jedna je od prvih djelatnika koji su sudjelovali u razvoju ŠPUD-a, svih nastavnih planova i programa iz područja likovne umjetnosti i dizajna. U najosjetljivijem razdoblju uvođenja novih programa, bila je predsjednik Školskog odbora. Iako tada vrlo mlada nastavnica, zadobila je povjerenje kolega. Osmislila je logo Škole koji se i danas koristi. Godine 2006. sudjeluje u osnivanju Odjela slikarskog dizajna, planiranju školskih crtaona, modelarnica i radionica. Nepresušan entuzijazam, predanost, kreativnost i beskonačna ljubav prema učenicima nosili su je kroz školske hodnike… uvijek s idejama kako ćemo biti bolji i kvalitetniji. Maja je bila umjetnik u pravom smislu riječi s prirođenim pedagoškim kompetencijama. U Školi je svoje znanje i ljubav prema slikarstvu prenosila na mnoge mlade naraštaje. Voljela je svakog učenika, razumjela, pomagala, bila uvijek tu kad treba, navodi ravnateljica ŠPUD-a.

‘Kod svakog učenika je tražila i nalazila ono najbolje’

Profesorica Pavin Radac nosila je i zvanje nastavnik mentor, sudjelovala je u organizaciji državnih natjecanja iz likovnog, a među kolegama je slovila kao jedna od najkvalitetnijih nastavnica u području likovne umjetnosti i dizajna.

– Uvijek je bila inovativna, nije se mirila sa stereotipima u nastavi, rješavala je probleme u hodu. Krasila ju je iznimna osjetljivost za mladenačke probleme svojih učenika. Ništa joj nije bilo teško kad su oni bili u pitanju… pa ni voziti slikarska platna za vrijeme korone u najudaljenija sela naše županije kako bi učenici mogli raditi. Svaku školsku godinu je bila mentor na završnom radu slikarskim dizajnerima, pratila ih u stopu, bdjela nad njima i ispravljala greške. Kod svakog učenika je tražila i nalazila ono najbolje. Oni su je uvažavali, cijenili i jednostavno obožavali. Njezin odlazak je neprocjenjiv gubitak za našu Školu. Maja je ostavila vidljiv i nevidljiv trag u svakom kutku ove školske priče. Uvijek ćemo je se sjećati i uvijek ćemo je voljeti, napisala je, među ostalom ravnateljica Bakmaz i na kraju svog nekrologa istaknula citat Malog princa kojeg je profesorica obožavala – Izgledat će kao da sam umro, ali to neće biti istina.

Copy link
Powered by Social Snap