Pretraga

U 81 školi i učenici četvrtih razreda pisat će nacionalne ispite, objavljeno što će se njima provjeravati

A- A+

Osim svih učenika osmih razreda, u ožujku iduće godine nacionalne ispite pišu i učenici četvrtih razreda, ali samo u 81 školi koja je lani sudjelovala u eksperimentalnoj provedbi tih ispita. Nakon vodiča za osmaše, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je i vodič za provedbu nacionalnih ispita u četvrtim razredima osnovnih škola.

ispit

Ilustracija: Pexels

Nacionalni ispiti ove će se školske godine provoditi triput. Osim što ih polažu svi osmaši u državi, u listopadu su ih pisali učenici petih razreda iz škola iz škola koje su ih prošle godine provodile eksperimentalno, dakle bivši četvrtaši. Uz to, od 6. do 10. ožujka polagat će ih sadašnji učenici četvrtih razreda isto u 81 školi koja je lani nacionalne ispite provodila eksperimentalno.

Četvrtaši u 81 školi pišu tri predmeta

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja početkom studenog objavio je veliki vodič za provedbu nacionalnih ispita za učenika osmih razreda koji se nalazi na poveznici, a ovih dana izašao je i opsežni vodič za učenike četvrtih razreda. Oni će u 81 školi, čiji se popis nalazi pri dnu ovog članka, polagati tri predmeta – Hrvatski jezik 6. ožujka, Matematiku, 8. ožujka, a Prirodu i društvo 10. ožujka 2023.

 

U vodiču prikazani ciljevi ispitivanja, sadržaj i struktura ispita

– Cilj je nacionalnih ispita, koji se provode u gotovo svim zemljama Europske unije i našemu okruženju, utvrditi temeljna znanja i kompetencije učenika na kraju pojedinih obrazovnih ciklusa. Učenici četvrtoga razreda škola iz uzorka pod istim će uvjetima provedbe pisati spomenute ispite kako bi se dobila što realnija slika njihovih postignuća. Rezultati nacionalnih ispita bit će vrijedna povratna informacija učenicima i njihovim roditeljima, kao i njihovim učiteljima, stoji u uvodu vodiča NCVVO-a koji potpisuje Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

U vodiču su za svaki predmet prikazani ciljevi ispitivanja, sadržaj i struktura ispita, a učenici i njihovi nastavnici ondje mogu pronaći i primjere zadataka.

–  U potpoglavlju Sadržaj ispita za svako su područje ispitivanja navedeni odgojno-obrazovni ishodi koje je moguće ispitati nacionalnim ispitom. Svaki je odgojno-obrazovni ishod razrađen na konkretne opise onoga što pristupnik mora znati, razumjeti i moći učiniti da bi postigao uspjeh na ispitu. Struktura ispita donosi informacije o broju i vrstama zadataka te trajanju pojedinih ispita. Na kraju prikaza svakoga nastavnog predmeta navedeno je po nekoliko primjera zadataka prema vrstama zadataka koji će
biti primijenjeni u ispitima, stoji u vodiču.

Izdvojeni članak

Detalji nacionalnih ispita u 2023.: Neće se ocjenjivati, bodovi idu u bilješku, poznato i tko ih ispravlja

Kako će izgledati svaki od ispita?

Kada je riječ o samim ispitima, nacionalni ispit iz Hrvatskog se sastoji od dviju cjelina – prvom se ispituje čitanje i hrvatski jezik, a drugom pisanje. Ispit se sastoji od 35 zadataka i na njemu se mogu ostvariti 52 boda, s time da se cjelina pisanje sastoji od jednog zadatka koji nosi 18 bodova. Prva ispitna cjelina traje 75 minuta, a druga ispitna cjelina traje 60 minuta.

Nacionalni ispit iz Matematike za četvrti razred pisat će se 60 minuta. Ispit sadrži 30 zadataka – 20 zadataka višestrukoga izbora i 10 zadataka kratkoga odgovora. Svaki zadatak boduje se jednim bodom.

Sat vremena četvrtaši će pisati i ispit iz Prirode i društva, koji će sadržavati 32 zadatka – 22 zadatka višestrukoga izbora i 10 zadataka kratkoga odgovora i dopunjavanja.

Vodič za provedbu nacionalnih ispita za četvrte razrede možete detaljno proučiti u nastavku, a ispod njega nalazi se i popis 81 škole u kojoj će se eksperimentalno provoditi ispiti za učenike četvrtih razreda. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap