Pretraga

U 85. godini umrla akademkinja, istaknuta ekonomistica i demografkinja Alica Wertheimer-Baletić

A- A+

Alica Wertheimer-Baletić, ugledna akademkinja i istaknuta ekonomistica i demografkinja, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, preminula je ovog petka 2. rujna u 85. godini života, objavio je HAZU na svojim stranicama. Osim što je utemeljiteljica suvremene demografije u Hrvatskoj, tijekom života napisala je 18 knjiga o stanovništvu te je stvorila teorijski pristup i znanstveni obrazac koji je bio uzor mnogim demografima.

Foto: HAZU

U 85. godini života preminula je akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, istaknuta hrvatska ekonomistica i demografkinja, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potpredsjednica HAZU od 2004. do 2010. godine koji se od nje oprostio na svojim stranicama.

– Bila je utemeljiteljica suvremene demografije u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Tijekom svog dugogodišnjega znanstvenoga rada stvorila je teorijski pristup i znanstveni obrazac koji je bio uzor mnogim demografima u istraživanjima složenih tema. Još je prije više od pola stoljeća upozorila na negativne demografske trendove u Hrvatskoj te neprestano isticala značaj demografskoga pitanja za razvoj hrvatskog društva, stoji na stranicama HAZU-a.

Rodom je bila iz Vukovara, doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Djetinjstvo i srednjoškolsko obrazovanje provela je u rodnom Vukovaru, a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu  1960. godine te je magisterij ekonomskih znanosti stekla 1964., a doktorat 1965. godine.

– U školskoj godini 1965./1966. bila je na studijskom boravku na University of Chicago. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu izabrana je 1961. za asistenticu, za docenticu 1966., za izvanrednu profesoricu 1972., a za redovitu profesoricu demografije 1976. Od 1968. do 1972. bila je predstojnica Demografskog odjela Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu, a od 1985. do 1989. jedan od direktora međunarodnog poslijediplomskog studija Demographic Trends and Population Policies na Interuniverzitetskom centru Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku. Bila je predsjednica znanstvene sekcije za demografiju pri Savezu statističkih društava Jugoslavije, navodi HAZU.

Izdvojeni članak

Preminula dugogodišnja profesorica PMF-a: ‘Ostavila je trag ne samo na suradnike i studente’

Napisala više od 15 knjiga, dobila mnoge nagrade za svoj znanstveni rad

Tijekom života napisala je 18 knjiga na temu demografije i stanovništva Hrvatske, a za svoj znanstveni rad sedam je puta primila Nagradu Mijo Mirković.

– Za redovitu članicu HAZU izabrana je 1992., a od 1986. bila je članica suradnica. Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić od 2004. do 2010. bila je potpredsjednica HAZU, od 2001. do 2003. članica Predsjedništva, a od 1995. do 2000. tajnica Razreda za društvene znanosti, kao prva žena na tim položajima. Kao potpredsjednica Hrvatske akademije zaslužna je za njeno uključenje u međunarodne znanstvene asocijacije, ističe HAZU.

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić bila je članica delegacije Hrvatske na Europskoj konferenciji o stanovništvu u Ženevi 1993. gdje je podnijela nacionalno izvješće o stanovništvu Hrvatske.