Pretraga

U Argentini ima dosta naših učenika, slušaju hrvatsku nastavu: Neki od njih će danas i navijati

Hrvatska i Argentina. Polufinale Svjetskog prvenstva, treće za naše Vatrene, gledat će i naši učenici. I to ne u domaćim školama, već u – argentinskim. Argentina je dom jedne od najbrojnijih hrvatskih dijaspora, a neki učenici tamo, slično kao u Hrvatskoj, tijekom nastave gledaju utakmice u kojima igra Argentina. Naših učenika na hrvatskoj nastavi ima 100-injak u Buenos Airesu, a još i više na izvanškolskim aktivnostima.

argentinski navijači na nogometnoj utakmici

Ilustracija: Unsplash

Nakon maestralne pobjede nad brazilskom momčadi, Hrvatska se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva u Katru gdje će zaigrati protiv Argentine. Sitno brojimo do utakmice, a našu će momčad, uz cijelu naciju, možda bodriti i neki učenici iz Argentine.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pričali smo s nastavnicima Joška Gvardiola: Pomogao je prijatelju iz škole kojemu je izgorjela kuća

Nastava na hrvatskom jeziku

Dobro ste pročitali. Hrvatska dijaspora u Argentini jedna je od najbrojnijih, s oko 250 tisuća stanovnika našeg podrijetla. Zbog toga se tamo, pod okriljem Ministarstva znanosti i obrazovanja, odvija i hrvatska nastava. Konkretno, kako nam kažu iz Ministarstva, imaju nekoliko različitih aktivnosti u kojima sudjeluju ne samo učenici, već i njihovi roditelji.

Hrvatsku nastavu u Buenos Airesu za oko 100 učenika, djecu trećeg naraštaja hrvatskih iseljenika, izvodi jedna učiteljica na dva nastavna mjesta. Nastava se izvodi pri Centru za argentinsko-hrvatsku mladež (Centro Juvenil Argentino-Croata) te pri Hrvatskom krugu (Circulo Croata).

– S obzirom na nisku razinu jezičnog znanja učenika u proces učenja uključeni su i članovi obitelji kako bi se proces učenja ostvarivao i u njihovim domovima radi lakšeg usvajanja i obogaćivanja jezičnog znanja, pojašnjavaju iz Ministarstva.


STUDIRA SE HRVATSKI JEZIK

Od 2008. godine u Argentini djeluju i dva lektorata hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Buenos Airesu (Universidad de Buenos Aires) te na Sveučilištu u Rosariu (Universidad nacional de Rosario). Na svakom od tih sveučilišta hrvatski jezik studira 60-ak studenata.


Ima i izvanškolskih aktivnosti

Uz navedenu, službenu hrvatsku nastavu naši učenici u Argentini redovito sudjeluju i u izvanškolskim aktivnostima. Tako su primjerice nastupali u sklopu Hrvatskog Caritasa ‘Kardinal Stepinac’ u Hrvatskom domu (Centro Croata).

– Također, učenici hrvatske nastave Društva hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca su sudjelovali svojim glazbeno plesnim nastupom na svečanoj proslavi 30. obljetnice diplomatskih odnosa Hrvatske i Argentine u Kulturnom centru Usina del Arte u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini, navode iz Ministarstva.

Dodaju i da pri katoličkim centrima sv. Leopold Mandić i sv. Nikola Tavelić te u gradovima Rosario i Cordoba djeluju dopunske škole hrvatskog jezika. One, međutim, nisu u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

[FOTO] Livaković je nakon svjetskog u Rusiji doletio direktno na proslavu petogodišnjice mature

Neki će školarci u Buenos Airesu gledati utakmicu

U argentinskim školama, dakle, imamo veliki broj hrvatskih učenika, a neki od njih danas bi iz svojih klupa mogli gledati veliki polufinalni ogled Hrvatske i Argentine. Naime, tamošnje škole, baš kao i naše, donosile su pojedinačne odluke glede nogometa. Neke su striktno zabranile mogućnost gledanja Svjetskog prvenstva na nastavi i nisu skraćivale satove.

Druge, pak, omogućile su učenicima da na dane kad se utakmice održavaju rano ujutro prema argentinskom vremenu, zakasne u školu. Za one utakmice koje će se održavati za vrijeme nastave, neke su škole otvorile mogućnost da se u razredu gledaju utakmice Svjetskog prvenstva u kojima igra Argentina, piše Argentina Detail Zero. Kako u tim klupama sjede i neki naši učenici, u razredima bi se vrlo lako mogli naći navijači obiju reprezentacija. U provinciji Buenos Aires, najavio je ravnatelj kulture i obrazovanja Alberto Sileoni, škole su fleksibilnije.

– Drago mi je što se sve manje govori protiv ovih stvari. Jasno je da škole moraju biti otvorene prema događajima u stvarnosti, a ovo je događaj koji je privukao pozornost milijuna ljudi. Znamo da je Svjetsko prvenstvo biznis i da ima neke druge dimenzije, ali je također strast, kultura, politika, sport i to sve zajedno. Prva stvar je otvoriti vrata Svjetskom prvenstvu, zato će u provinciji biti normalno održana nastava s mogućnošću da škole prilagode svoju organizaciju na dane kad igra argentinska reprezentacija, istaknuo je Sileoni.

argentinski navijači na nogometnoj utakmici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap