Pretraga

U Argentini na sljedeće izbore izlaze i 16-godišnjaci

A- A+

Većina svijeta drži se prakse da su mladi ljudi tek sa 18 sposobni glasati na političkim izborima, te samo mali broj zemalja vjeruje i svojim 16-godišnjacima da mogu trezveno i odgovorno birati svoje parlamentarne ili predsjedničke predstavnike. U klub 16 jučer je ušla i Argentina.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner jučer je uspjela u svojem naumu da kroz parlamentarno glasovanje uvede opće pravo glasa za mlade osobe koje su navršile 16 godina. Iako se na prvi pogled čini kako je riječ o zanimljivoj praksi, u kojoj stariji polažu povjerenje u mlade da su dovoljno odgovorni i upućeni da mogu sudjelovati u politici, priča ima i svoju drugu stranu, prenosi telegraph.co.uk.

telegraph.co.uk

Ovu južnoameričku državu sljedeće godine čekaju izbori, te vladajuća
struja, na čelu s predsjednicom Kirchner ne stoji najbolje na anketama.
Ipak, čini se da njezin pokret pod imenom ‘Campora’ ima veliku podršku
mladih ljudi, posebno onih između 16 i 20 godina starosti.

Kritičari
novog zakona smatraju da je riječ o čistoj demagogiji kojom se želi
popraviti rezultat na sljedećim izborima, dok iz tabora predsjednice
potez pravdaju činjenicom Brazil i Ekvador već imaju sličan zakon. Prema
njihovim izjavama ovo je samo približavanje progresivnim trendovima u
regiji.

Izdvojeni članak

Mladi Dalmatinac udario po političarima i osvojio Njemačku

Većina država u svijetu još uvijek se drži pravila je 18 godina pravo doba za dobivanje prava glasovanja. Ipak, ima iznimaka iz ovog pravila. Već navedeni Brazil ima jedinstven sustav u kojem je za sve građane od 18 do 70 godina obavezno izaći na birališta, dok za one od 16 do 18 i preko 70 opcionalno.

Japan s druge strane tek s 20 navršenih godina dopušta glasanje, a trenutno se radi na promjeni zakona u Uzbekistanu koji je dopuštao izlazak na izbore tek onima koji imaju 25 godina. U našoj blizini Austrija najviše vjeruje političkoj prosudbi svojih tinejdžera, te tako dopušta izlazak na sve izbore s 16, osim na one za EU Parlament.

Nedavno je i u Velikoj Britaniji pokrenuta kampanja pod nazivom ‘Votes at 16’ koja okuplja različite omladinske organizacije i udruge koje se bave mladima, te se zalaže za spuštanje dobne granice za izlazak na izbore. Inicijativu je podržalo i nekoliko stranaka u Velikoj Britaniji.

U Argentini na sljedeće izbore izlaze i 16-godišnjaci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap