Pretraga

U Bjelovaru uhićen 61-godišnji pedofil: Lokalni mediji pišu da je profesor u školi

A- A+

U Bjelovaru se vodi istraga protiv 61-godišnjaka kojeg se sumnjiči da je seksualno zlostavljao djecu, nad njima vršio bludne radnje i tako im nanio štetu. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru, a lokalni mediji pišu da se radi o profesoru jedne škole.

policija, policijski automobil

Foto: Unsplash

Medijima se, prvo lokalnim, pa onda i nacionalnim, koncem prošlog tjedna prelomila vijest o uhićenju pedofila iz Bjelovara zbog sumnjivih fotografija maloljetnika na mobitelu. Kako je pisao klikni.hr, radi se o . Izvjesna je količina informacija u tom slučaju bila neslužbena pa smo odmah kontaktirali Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru te ih upitali da nam razjasne okolnosti slučaja.

Seksualno nasilje nad djecom

Upit smo poslali u subotu, 30. srpnja, a odgovor smo dobili jutros. Jutros je i na stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru osvanulo kratko priopćenje, isto koje smo mi dobili na mail, za one novinare koji su preko vikenda slali upit. Kako navode iz tog ureda, dana 7. srpnja ove godine Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 61-godišnjeg okrivljenika, inače hrvatskog državljanina.

Policija sumnja da je počinio kazneno djelo iz članka 166. stavak 2. u vezi članka 158. stavak 5. i 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo opisano u članku 158. stavak 6. u vezi stavka 2. tog članka Kaznenog zakona. Drugim riječima, osnovano se sumnja da je 61-godišnjak izvršio spolni odnos ili s njim izjednačenu spolnu radnu s djetetom mlađim od petnaest godina, odnosno da je naveo dijete da izvrši spolni odnos ili neku takvu spolnu radnju s trećom osobom ili nad samim sobom.

Sumnjaju je da je to učinio uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijevare ili zlouporabom ovlasti, odnosno teškog položaja ili odnosa zavisnosti djeteta o njemu. Time je, sumnjaju, djetetu nanesena šteta, bilo u tjelesnom ili emocionalnom razvoju. Također, 61-godišnjaka sumnjiče da je izvršio bludnu radnju nad djetetom ili naveo dijete da izvrši bludnu radnju, bilo s trećom osobom, ili nad samim sobom. Ovo su, napomenimo, točna kaznena djela navedena u člancima i stavcima Kaznenog zakona koje spominje ŽDO Bjelovar. Preciznije informacije o tome koja su točno kaznena djela možebitno počinjena nisu dali.

Određen mu istražni zatvor

Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke Županijsko je državno odvjetništvo u Bjelovaru predložilo nad okrivljenikom odrediti istražni zatvor.

Županijski sud u Bjelovaru primjenom je zakonskih odredbi po izvanraspravnom vijeću odlučio da će prihvatiti prijedlog Županijskog državnog odvjetništva i osumnjičenog 61-godišnjaka pritvoriti.