Pretraga

U finalu međunarodnog natjecanja iz matematike čak dvoje srednjoškolaca iz Hrvatske

A- A+

Na međunarodnom natjecanju MATHFactor hrvatski srednjoškolci svake godine ostavljaju odlične dojmove, a na prošla dva su svojim zabavnim prezentacijama zaslužili i prvo mjesto. Na ovogodišnjem finalu, koje će se održati od 25. do 30. ožujka, naše će boje braniti čak dva predstavnika pa ponovno možemo očekivati odlične vijesti iz Atene.

screenshot: youtube.com

MATHFactor je međunarodno natjecanje, čiji je cilj promicanje STEM područja kroz prezentiranje pojedinih matematičkih tema na zanimljiv te pristupačan način i za one koji nisu stručnjaci.

Na ovogodišnjoj završnici ovog multidisciplinarnog nadmetanja imat ćemo čak dva predstavnika. U finale, koje će se održati u Ateni od 25. do 30. ožujka, plasirali su se Ana Strikić i Matej Buljan.
Oni su u prvoj fazi natjecanja snimili video prezentaciju, a sada će svoje teme predstaviti i uživo.

Za kvalitetnu prezentaciju morat će iskoristiti sve što su do sada naučili

Kako bi po drugi put zaredom obranili titulu Ana i Matej morat će spojiti sve što su do sada naučili u školi. Trebat će im zavidna razina znanja iz matematike, engleskog, ali i kvalitetan komunikacijski pristup, jer će komplicirane matematičke probleme objašnjavati na zanimljiv i razumljiv način unutar prezentacije od tri minute.

– Jako sam uzbuđen jer sam prošle godine vidio kako izgleda tako nešto i zaista je bila jedno izvanredno iskustvo. Upoznao sam mnoge mlade ljude iz cijele Europe i šire te dobio priliku da isprobam kako je to biti u takvim, možemo reći profesionalnim vodama. To je i najveći razlog zašto mi je ovo bitno. Smatram da će mi ovakvo iskustvo prilikom prijava, na možda neki strani fakultet ili čak radno mjesto, jako dobro doći jer bi me izdvojilo od ostalih i pokazalo da znam kako određene stvari funkcioniraju i kako raditi s njima, izjavio je učenik XV. gimnazije u Zagrebu Matej Buljan.

Izdvojeni članak

[Stem bez straha] Popularni profesor Milun: Matematiku može savladati svatko, a tajna je u teoriji


Morali su sami tražiti sponzore za troškove

– Moram reći da smo se oboje neugodno iznenadili kada smo saznali kako će nas LeMath sponzorirati samo s dva plaćena ručka u sklopu konferencije tako da nam je veliki problem bio pronaći način kako pokriti sve te troškove. Meni je put i smještaj platila škola, dok je Ana morala tražiti sponzore gdje god je stigla, tako da je na kraju uspjela dobiti po dio od općine, grada i županije, istaknuo je Matej Buljan važan nedostatak ovog natjecanja.

Prijatelji iz ljetnog kampa na MATHFactoru bit će si konkurencija

Matej je već prošle godine putovao na matematička natjecanja, ali nije sudjelovao u MATHFactoru, već je prvo mjesto osvojio u izradi matematičkog postera, a drugo u individualnoj prezentaciji, koja je dužeg formata. Ohrabren pozitivnim iskustvom na prijavu je nagovorio i Anu Strikić, koju je upoznao u ljetnom kampu udruge Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić, pa su zajedno krenuli u potragu potencijalnih tema, surađivali su u njihovoj izradi, a sada će u finalu biti konkurencija kolegici iz III. gimnazije u Splitu.

– U principu i nemam neki poseban osjećaj da se natječemo jedno protiv drugoga, jer smo toliko radili zajedno. Osim toga, nekako malo više nade polažemo u njen nastup, jer smo na njemu više i radili. U svakom slučaju bit će zanimljivo, objasnio je Matej Buljan kako mu je svejedno tko će pobijediti od njih dvoje, samo je važno da to bude netko iz Hrvatske.

Izdvojeni članak

Koprivnički gimnazijalac prvi na natjecanju ‘MATH – Factor’ održanom na Cipru!

‘Sudjelovanjem na MATHFactoru sam jako puno profitirao’

Iz Lijepe naše se na ovo međunarodno natjecanje u sklopu LeMath projekta
već nekoliko godina zaredom prijavljuju učenici sa svojim prezentacijama
tema, a na zadnja dva naši su srednjoškolci i pobijedili.

– Sudjelovanjem na MATHFactoru sam jako puno profitirao prvenstveno jer mi je to bilo prvo takvo raznoliko i međunarodno natjecanje. Upoznao sam brojne zanimljive ljude, a s nekima sam ostao i u kontaktu. Osim toga, kroz sudjelovanje sam unaprijedio prezentacijske vještine, a slušajući druge prezentacije naučio sam ponešto i o matematici, prisjetio se student Fakulteta elektrotehnike i računarstva  David Emanuel Lukšić, koji je kao maturant Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice pobijedio prošle godine.

Kako je izgledala njegova prezentacija i zašto je baš on bio najbolji pogledajte u videu ispod, a kako svoje teme objašnjavaju naši ovogodišnji predstavnici pogledajte u uradku Mateja i Ane.

U finalu međunarodnog natjecanja iz matematike čak dvoje srednjoškolaca iz Hrvatske
Share via
Copy link
Powered by Social Snap